Nevesinje dobilo nove opštinske načelnike i zamjenika načelnika

Izborom zamjenika načelnika i vršilaca dužnosti načelnika opštinskih odjeljenja i sekretara Opštinskog parlamenta u Nevesinju je danas završeno konstituisanje nove vlasti. Prethodno su dužnosti razriješena lica kojima je prema Zakonu o službenicima i namještenicima RS i Statutu opštine Nevesinje istekao mandat.

Tajnim glasanjem odbornici su na današnjoj sjednici prihvatili prijedlog načelnika opštine Milenka Avdalovića da njegov zamjenik u narednom četvorogodišenjem periodu bude Bogdan Botić, dosadašnji direktor Šumskog gazdinstva „Botin“ i odbornik SNSD-a. Za izbor predloženog kandidata glasalo je 15, od ukupno 17 prisutnih odbornika.

Zahvaljujući se odbornicima na podršci, Botić je najavio da će biti na usluzi svim građanima i da će sarađivati sa svima koji žele razvoj i prosperitet opštine Nevesinje.

U kratkoj odborničkoj diskusiji iz opozicionog SDS-a su osporavali kvalitite predloženog kandidata za novu funkciju, dok su iz SNSD za Botića rekli da je vrijedan i stručan čovjek koji uživa podršku velikog broja građana Nevesinja.

Za vršioca dužnosti sekretara Opštinskog parlamenta jednoglasno je imenovana Novka Dabarčić koja je i ranije obavljala ovu funkciju.

Dužnosti su razriješeni načelnici opštinskih odjeljenja kojima je istekao mandat i na prijedlog načelnika imenovani vršioci dužnosti. Tako će do provođenja konkursne procedure poslove načelnika Odjeljenja za finansije obavljati Sanja Brenjo, Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Milutin Samardžić, Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Sandra Zirojević, a Odjeljenja za opštu upravu Aleksandar Marić.

Odbornici su donijeli rješenja o izboru stalnih ranih tijela Skupštine opštine Nevesinje. Kako je obrazloženo iz Komisije za izbor i imenovanja, sastavi ovih tijela odgovaraju stranačkoj zastupljenosti u novom sazivu lokalnog parlamenta.

Na današnjoj sjednici odbornici su utvrdili poresku stopu za oporezivanje nepokretnosti na području opštine Nevesinje za 2021. godinu i vrijednost nepokretnosti po zonama. Prema usvojenim odlukama, stopa poreza iznosi 0,17% na procijenjenu tržišnu vrijednost nepokretnosti po zonama što je na nivou od prethodne godine. Izuzetak je poreska stopa na nepokretnostima u kojima se obavlja proizvodna djelatnost koja iznosi 0,05%.

Usvojenim Programom rada Skupštine opštine Nevesinje za 2021. godinu utvrđen je sadržaj poslova i zadataka Opštinskog parlamenta, način i rokovi njihovog izvršavanja i nosioci aktivnosti. Kako je obrazloženo, ovaj program je urađen na osnovu ranije prakse, ali je otvoren za nove inicijative i prijedloge.Radionevesinje