NEVESINJE: BUDŽET NARASTAO NA PREKO 10 MILIONA MARAKA

Na sjednici Skupštine opštine Nevesinje odbornici su juče većinom glasova usvojili Nacrt rebalansa budžeta u iznosu od 10.770.416 KM što je 40 odsto više u odnosu na plan usvojen u martu ove godine.

Kako je obrazložila načelnik Odjeljenja za finansije Sanja Brenjo nova projekcija budžetskih prihoda i rashoda omogućena je nakon što je Vlada Srbije uplatila grant sredstva za opštinu Nevesinje u iznosu od 2.992.420 KM. Brenjo je navela da su poreski prihodi veći za 0,46 odsto, a neporeski 6,74 odsto u odnosu na plan.

Prema njenim riječima, najveći dio dodijeljenih sredstava od Vlade Srbije usmjeren je u investicije koje su detaljno predstavljene u pratećem dokumentu – Plan ulaganja u nefinansijsku imovinu kojim je precizirana raspodjela 2.843.987 KM. I subvencije su povećane za oko 350.000 KM, navela je Brenjo.

Tokom skupštinske diskusije odbornici i vlasti i opozicije su kao pozitivno istakli povećanje poreskih prihoda, ali su imali različita mišljenja oko raspodjele sredstava dobijenih od Vlade Srbije.

Iz SNSD-a su rebalans budžeta okarakterisali kao istorijski, obrazlažući to velikim prilivom novca koji će biti uložen za razvoj opštine, nova radna mjesta, infrastrukturu i kulturno-sportske objekte. S druge strane, odbornici opozicionog SDS-a i SRS “Dr Vojislav Šešelj” smatraju da ponuđeni plan neće zadovoljiti očekivanja građana. Zamjerili su i što nije precizirano koje će saobraćajnice biti asfaltirane.

Načelnik opštine Milenko Avdalović naglasio je da će sredstva biti potrošena transparentno za razvoj i napredak opštine. Dodao je da će sve biti javno sa preciznim izvještajem koji će biti proslijeđen Vladi Srbije.

Nacrt rebalansa budžeta usvojen je sa 12 glasova “za” i četiri “uzdržana” glasa.

Odbornici su danas jednoglasno podržali umanjenje komunalne takse za privremeno zauzimanje javnih površina, kao mjeru pomoći ugostiteljskim ubjektima za prevazilaženje negativnih uticaja pandemije na poslovanje. Prema novoj odluci koja će važiti do kraja godine iznos postojeće takse umanjuje se za 50 odsto.

Jednoglasno je usvojeno i nekoliko odluka o prodaji neizgrađenog gradskog zemljišta u državnoj svojini putem neposredne pogodbe radi oblikovanja građevinske čestice kojima je vlasnicima poslovnih objekata u zoni regulacionog plana “Vojni logor” omogućeno proširenje objekta.

Na današnjoj sjednici Opštinskog parlamenta doneseno je nekoliko rješenja o imenovanjima u skupštinske komisije i odbore. Ovo je bilo neophodno, nakon što su dva odbornika SNSD-a dobila zamjenske mandate u SO Nevesinje. Za člana Školskog odbora u SŠC “Aleksa Šantić” ispred jednice lokalne samouprave imenovan je Mirko Budalić.

Nevesinjski odbornici ubuduće će prisustvovati zaključenjima braka u opštini Nevesinje. Pošto je Porodičnim zakonom Republike Srpske predviđeno njihovo prisustvo, Odjeljenje za opštu upravu je sačinilo Prijedlog odluke koji je danas prihvaćen i biće objavljen u Službenom glasniku opštine Nevesinje.

 

Raddio Nevesinje

Prethodni članakTREBINJE: SALON ŽILAVKE OKUPIO VIŠE OD 40 PROIZVOĐAČA VINA I HRANE
Naredni članakDrugi upisni rok na banjalučkom Univerzitetu, slobodno 1.115 mjesta