NEVESINJCI U DUHU ZAJEDNIŠTVA PROSLAVILI BADNJE VEČE

I pored loših vremenskih prilika Nevesinjaci su se okupili na Badnje veče u porti hrama Voznesenja Gospodnjeg gdje je obavljeno osvještanje i nalaganje badnjaka. Večernju liturgiju služili su sveštenici crkvenih opština Nevesinje i Mostar.

Svetkovina koja simbolizuje ljubav i slogu i najavljuje dolazak najradosnijeg hrišćanskog praznika protekla je u duhu zajedništva.
Starješina sabornog hrama u Nevesinju Mladen Čalija poželio je Nevesinjcima srećno i blagosloveno Badnje veče, poručivši im da proslavljajući Božić istinski prime Hrista u svoja srca, jer nas ovaj praznik uči da je ljubav osnov života.

– Neka nas Gospod blagoslovi, umudri i osnaži da radost Božića pronesemo kroz čitavu godinu – istakao je Čalija, izražavajući nadu da će se vjerni narod oko svetog hrama uvijek okupljati u miru, zdravlju, ljubavi i svakom Božijem blagoslovu.

Sveštenik Radivoje Krulj naglasio je da je dirnut vjerom Nevesinjaca okupljenih oko vatre koja grije Božijom ljubavi.

– Samo u zajedništvu i ljubavi možemo pobijediti sve, pa i ovu pošast koja odnosi ljudske živote – istakao je Krulj, poručivši vjernicima da se istinski raduju Bogu.

Čestitku sveštenstvu i okupljenim građanima uputio je i načelnik opštine Milenko Avdalović. Poželio je da Hristovo rođenje donese radost, sreću i zdravlje.

– Ovaj narod okupljanjem kod svetog hrama pokazuje da ne gubi nadu i u najtežim godinama – rekao je Avdalović izražavajući nadu da će nova godina biti radosnija i uspješnija nego prošla.
Prije bogosluženja na Gradskom trgu je organizovan tradicionalan doček badnjaka iz nevesinjskih sela. Svečana litija prošla je gradskim ulicama i zaustavila se u porti Sabornog hrama gdje je obavljeno nalaganje badnjaka. Narodno veselje nastavljeno je uz posluženje i zvuke izvornog narodnog melosa. Priređen je i vatromet.
Jutrenje sa svetom liturgijom počinje u 23 časa, a Božićna liturgija u Hramu Voznesenja Gospodnjeg u Nevesinju i Crkvi svete Trojice u Kifinom Selu počeće u 4 časa.

Po tradiciji, nakon molitve i pričešća, pravoslavni vjernici uputiće se kućama gdje će uz bogatu trpezu dočekati polaznika, koji po opštem vjerovanju donosi radost i sreću u domove.Radionevesinje