Neumski vatrogasci dobili vozilo vrijedno 300.000 KM

Profesionalna vatrogasna jedinica (PVJ) danas je dobila novo vatrogasno vozilo u vrijednosti od 300.000 KM. Ovu vrijednu donaciju su dobili od Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, a ključeve vozila uručila im je premijerka, Marija Buhač, koja je danas, zajedno s ministrima finansija i unutrašnjih poslova, Adilom Šutom i Marijom Marićem posjetila Opštinu Neum.

– Ovom donacijom nastojimo osnažiti vatrogasne kapacitete u Neumu, osiguravajući savremeno vatrogasno vozilo koje će značajno poboljšati brzinu i učinkovitost u saniranju nepogoda i pružanju pomoći u izvanrednim situacijama. Riječ je o kontinuiranim aktivnostima Vlade koja svake godine, tako i ove, u budžetu planira i sredstva za nabavu vatrogasnih vozila i druge opreme za borbu protiv požara koji, posebno u ljetnim mjesecima, predstavljaju izuzetnu opasnost za ljudske živote, imovinu i prirodna bogatstva –izjavila je Buhač.

Inače, Neum ima samo 13 vatrogasaca, a u toku ljetne sezone ih bude nešto više, dok je njihov vozni park star više od 30 godina.

Takođe, neumski načelnik Dragan Jurković je delegaciju Vlade HNK tokom radne posjete upoznao sa aktuelnim stanjem na području Neuma, kao i izazovima, a poseban naglasak je bio na protekloj turističkoj sezoni i pripremama za novu. Razgovaralo se i o stanju s aspekta sigurnosti, a tragom posljednjih nemilih događaja, odnosno, vandalskog čina razbijanja kamenih križeva u dvorištu crkve Sv. Ante.

Prethodni članakSaobraćajna nesreća na Žegulji
Naredni članakDanas u Palama dan žalosti