Nešić: Srbi u Federaciji BiH – najugroženiji narod u Evropi

Skidanje zastave sa pravoslavne crkve u Konjicu, paljenje srpske zastave u Zenici i kamenovanje kuće porodice Šantić u mostarskom naselju Bijelo Polje na Božić pokazuje da Srbi nemaju nikakva prava u Federaciji BiH /FBiH/ i da su trenutno najugroženiji narod u Evropi, ukazao je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić.

– Srbi u FBiH su najugroženiji narod u Evropi i to još jednom pokazuje da je Republika Srpska uslov opstanka srpskog naroda na teritoriji BiH – rekao je Nešić.

Prema njegovim riječima, zastave se uvijek stavljaju na crkve za vrijeme vjerskih praznika.

– U Konjicu je stajala i ranije i nikome nije smetala. Šta će sada reći takozvani visoki predstavnik, odnosno, njemački turista Kristijan Šmit na ovo gušenje vjerskih i nacionalnih sloboda? Da li će se oglasiti /ministar unutrašnjih poslova FBiH/ Ramo Isak i stati u zaštitu slobode ono malo Srba što je ostalo u FBiH? – upitao je Nešić.

On je rekao da ne očekuje da se oni oglase jer sve što ide na štetu srpskog naroda, odnosno što ugrožava prava i slobode Srba ostane u zapećku bez bilo kakvog komentara ili reagovanja.

– Srbi su tolerantni i nama nikada nije palo na pamet, niti ćemo da tražimo uklanjanje vjerskih zastava sa objekata Islamske zajednice, odnosno džamija – poručio je Nešić.

Grupa građana sinoć je protestovala ispred pravoslavne crkve u Konjicu zahtijevajući da bude skinuta srpska zastava koja je stavljena za pravoslavni Božić, a na lice mjesta izašla je i policija kako bi obezbijedila objekat.

Nakon dolaska policije, ovlaštena osoba ispred crkve je skinula zastavu, a okupljeni su se razišli.

Malobrojni Srbi u Konjicu rekli su za Srnu da su nakon ovog incidenta uplašeni i uznemireni.

U Zenici je sinoć zapaljena zastava Republike Srpske, a grupa huligana uzvikivala je “Alahu ekber” i “Tekbir”. Prema snimcima koji su se pojavili na društvenim mrežama grupa huligana je nosila i ratne zastave takozvane Armije BiH.

Vandalski čin dogodio se na dan kada je Republika Srpska obilježavala svoj praznik – Dan Republike.

U mostarskom naselju Bijelo Polje na Božić je kamenovana kuća srpske povratničke porodice Šantić.

Portparol MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Ljudevit Marić potvrdio je Srni da je 7. januara Policijska stanica Sjever dobila prijavu da je kamenovana kuća u vlasništvu lica čiji su inicijali B.Š.

Prethodni članakSkoro 100 firmi u BiH zaključalo zauvijek svoja vrata pred kraj godine
Naredni članakDodik: Naša poruka za njihovu mržnju je ljubav; Srpska predstavlja slobodu