Nešić: Širenje mržnje i pozivanje na rat su krivično djelo i Tužilaštvo BiH mora reagovati

Širenje mržnje i pozivanje na rat su krivično djelo i Tužilaštvo BiH mora postupiti po službenoj dužnosti, rekao je za RTRS Nenad Nešić, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara, reagujući na izjavu profesora Mithada Ćemana u kojem otvoreno prijeti novim sukobom u BiH.

– Ako ovako misle ljudi od vjere koji treba da šire poštovanje i toleranciju, ljubav, onda imamo veliki problem. Zarad mira i stabilnosti ovakve izjave moraju biti sankcionisane – naglasio je Nešić.

Nešić je poručio da očekuje da Tužilaštvo BiH napokon reaguje, da izađe pred javnost i kaže da je reagovalo i na taj način pošalje poruku da se neće tolerisati i da neće proći nekažnjeno oni koji šire ratnohuškačku politiku.

Nešić naglašava da od ovakvih ratnohuškačkih stavova prije svega treba da se ograde islamska zajednica i bošnjački političari.

– Nažalost, situacija iz Zenice i Konjica i stav koji ima ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak nam govore da su upravo bošnjačke politike krojitelji ove radikalizacije. Podsjetiću da je MUP Republike Srpske urgentno reagovao na svaku sličnu situaciju i zaista očekujem reakciju međunarodne zajednice – da reaguju zbog nepostupanja policijskih struktura u BiH – poručio je Nešić.

Podsjećamo, profesor Mithad Ćeman zgrozio je sve svojim novi govorom u kojem otvoreno prijeti novim sukobom u BiH.

Prethodni članakDodik: Ako EU prihvati Šmitovo nametanje, evropski put BiH je završen
Naredni članakVišković zatražio hitnu reakciju institucija zbog skandaloznog govora Ćemana