Nešić: Kristijan Šmit je najveća nesreća koja je zadesila BiH

Kristijan Šmit je najveća nesreća koja je zadesila BiH, izjavio je predsjednik DNS-a Nenad Nešić.

– Uspio je vratiti BiH 20 godina nazad i najveći problem koji trenutno ima BiH jeste – Kristijan Šmit. Više je nego očigledno da je njegov jedini cilj da ovdje izazove što dublju i teško rješivu krizu. Ponižavajuće je za svakog normalnog i slobodnog čovjeka da ovdje dođe neki stranac, bez legaliteta i legitimiteta, i počne se ponašati kao umišljeni nekrunisani kralj. Ovo je slobodna, demokratska zemlja koja ima institucije koje funkcionišu i sve odluke mogu donositi jedini njene institucije – naglasio je Nešić.

Komentarišući Šmitove navode da “u BiH moraju ostati OHR i strane sudije sve dok Dejton ne bude skroz proveden”, kao i da će “ostati ovako dok ne bude u potpunosti demokratsko društvo, jer postoji opasnost od konflikta i raspada BiH”, Nešić je izjavio za Srnu da očekuje da se EU odredi prema Šmitovom ponašanju.

– Ako žele BiH u EU, onda će zaustaviti Šmita i vratiti ga kući. Ako to ne urade, jasno je da BiH ne žele u EU, i onda mi treba to da prihvatimo i sami se rješimo okupacije čovjeka koji je u svojoj zemlji produkovao neviđenu aferu štiteći interese proizvođača kancerogenih materija. Očito smo i mi za njega laboratorija – rekao je lider DNS-a.

Nešić je kategorički odbacio mogućnost da bilo ko nameće bilo kakva rješenja o državnoj imovini, petlja se u zamjenu stranih sudija u Ustavnom sudu i proslavu 9. januara – Dana Republike.

– Venecijanska komisija je još 2005. godine jasno rekla da je neprihvatljivo da OHR donosi zakone i da OHR treba zatvoriti a pojačati prisustvo EU. Licemjerno je da Šmit priča kako je ovdje zbog građana! Dvije trećine građana BiH žele da on ode. BiH je trenutno jedina kolonija na svijetu i to je kolonizator bez legaliteta i legitimiteta. Dosta je tog ponižavanja i petljanja u unutrašnje stvari zemlje. Mi se borimo za slobodu, vladavinu prava i suverenitet zemlje od jednog nedobronamjernog stranca koji je zbog skandala pobjegao iz svoje zemlje, i umišlja da je ovdje nekakva vlast – naglasio je Nešić.

Povodom izjave Šmita da ima čvrstu volju da spriječi obilježavanje 9. januara, Dana Republike. Nešić je poručio da će se 9. januar slaviti onako kako dolikuje.

– Devetog januara je rođena Republika Srpska i mi imamo pravo na svoje praznike, svoja osjećanja i svoj identitet. Nacionalni identitet nam nisu mogle uzeti ni Osmanlije, ni Austrougari, pa neće ni lažni kralj – istakao je Nešić.

Što se tiče državne imovine, Nešić je ponovio da je to pitanje riješeno u Dejtonu.

– Obligacioni odnosi pripadaju entitetima. Šmit bi za početak, kada je već dokon i željan upoznavanja BiH, trebao čitati Ustav BiH i Ustav SAD. Otkriće da je Ustav BiH prepisani Ustav SAD, pa su i nosioci suvereniteta i obligacionih odnosa entiteti kao što su u SAD savezne države. Hajde neka ode u Ameriku i kaže da imovina saveznih država nije njihova nego savezne vlade – rekao je Nešić.

On je dodao da je jasna i Šmitova intencija da spriječi odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda, a jasni su i motivi.

– Ustavni sud je instrument za derogiranje deojtonske strukture BiH. Ta era mora biti završena. EU je zamjenu stranih sudija postavila kao jedan od 14 prioriteta i on će biti ispunjen, a BiH će biti vraćen suverenitet. On ako već toliko voli strane sudije, neka ih vodi u Njemačku u Ustavni sud – poručio je Nešić.

Lider DNS-a kaže da ne zna da li Šmit ima problem sa sobom ili se ruga inteligenciji građana BiH, pa je servirao priču o barikadama u Banjaluci.

– Takva priča je dostojna braće Grim. Ali, kada se servira odraslim ljudima onda je signal za uzbunu jer govori o problemima u psihološkom profilu autora bajke – konstatovao je lider DNS-a.

Prethodni članakVučić: Pregovori propali, Kurti ponovo odbio Zajednicu srpskih opština
Naredni članakEvropska centralna banka 10. put zaredom podigla kamate