Nešić: FRONTEX pokazuje ko je za ulazak u EU, a ko za sukobe i podjele

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić reagovao je povodom odbijanja ministara iz reda bošnjačkog naroda da glasaju o Sporazumu za pregovore s Frontexom zbog jedne tačke nacrta. Kako je potvrđeno za portal “Avaza”, ministrima iz reda Bošnjaka sporna je treća tačka i zbog toga se nisu izjasnili na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH. “Za” su glasali ministri iz SNSD-a i HDZ-a.

– Kao ministra sigurnosti iznenadila me je odluka kolega iz reda bošnjačkog naroda da odbiju jedan krupan i veliki korak na putu BiH ka EU. Iznenadio me je jer sjedim sa ljudima koji se zaklinju u svoju posvećenost evropskom putu. Još više sam iznenađen nerazumijevanjem i kukavičlukom. Operativna saradnja znači da entitetski i kantonalni MUP-ovi sarađuju sa pripadnicima Granične policije BiH u čiji sastav će ući i pripadnici FRONTEX-a – izjavio je Nešić.

Dalje je kazao da kao Srbin i političar sa iskustvom u Sarajevu, nije zatečen činjenicom da bošnjački politički “ krem”, umjesto budućnosti bira prošlost i podjele.

– Kao ministar sigurnosti BiH građanima svih vjera i nacionalnosti želim da poručim da je resor koji vodim učinio najviše na evropskom putu što pokazuje i izvještaj Evropske komisije i može se čuti na svim sastancima kojima prisustvujemo. – rekao je Nešić.

Po ministru sigurnosti, sa FRONTEX-om bi Ministarstvo sigurnosti BiH daleko odmaklo u odnosu na druge.

– Poštovani građani, kao ministar znam da u vama nema prepreka da postanemo dio evropske kolektivne bezbjednosti nakon decenija nestabilnosti i kriza. Ima u onima koji se kriju iza vas. Kao Srbin, dužan sam da kažem da se iza odbijanja podrške FRONTEX-u ogoljeno demonstrira politika koja i Sarajevo, ali i sve nas u BiH vuče nazad. Oni koji su ga odbili znaju da u tome nema ništa loše. Znaju i da tako BiH ostaje jedina zemlja regije koja nije dio evropske kolektivne bezbjednosti. Znaju i da tako zaustavljaju BiH na evropskom putu. Znaju i da je sve što je uradilo Ministarstvo sigurnosti BiH u skladu sa Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom. U skladu je i sa proklamovanom riješenošću da ovaj Savjet ministara da ključni doprinos EU integracijama. Znaju i nije ih briga. Nesposobni da pomjere zemlju naprijed oni svojim biračima ponovo nude mržnju prema RS i Srbima. Kao i svaki put do sada rezultat će biti isti – politikom mržnje od BiH će praviti tamni vilajet – zaključio je ministar sigurnosti.

Prethodni članakPočelo ročište Dodiku; Cvijanović, Višković i advokati odbrane stigli u Sud BiH
Naredni članakOdgođen glavni pretres u postupku protiv Dodika i Lukića, odbijen zahtjev odbrane (VIDEO)