“Nerc afera” trese Dansku

Kontroverzna odluka Danske da ubije više od 15 miliona lasica kako bi se spriječilo širenje mutiranog korona virusa proglašena je nezakonitom i od tada se traže krivci među političarima.

Sada premijerki Danske prijeti da bude izvedena pred sud zbog najvećeg političkog skandala u novijoj istoriji zemlje.

TV2 javlja da su sve poruke iz vremena kada je premijerka Mete Frederiksen donijela odluku o ubijanju lasica na farmama obrisane.

Odluka o ubijanju 15 miliona jedinki da bi se spriječilo širenje korona virusa proglašena je neustavnom, jer danski zakoni ne podržavaju ubijanje zdravih životinja. Svojevremeno je Frederiksenova uperila prst u tadašnjeg ministra za hranu i poljoprivredu Mogensa Jensena, koji je podnio ostavku zbog skandala.

Međutim, komisija koja je ispitivala slučaj prikupila je više od milion dokumenata i mejlova, koji otkrivaju kako je čitav postupak tekao. Komisija je tražila i poruke od premijerke koje su poslate u vrijeme kada je donesena odluka o ubijanju lasica, ali im nisu dostavljene. Iz Kabineta premijerke su odgovorili da su poruke automatski obrisane poslije 30 dana. Frederik Vag, profesor prava s Univerziteta u Danskoj, kaže da i ovo može biti krivično djelo.

“Ukoliko obrišete sve, a da niste razmislili da li treba nešto arhivirati, to je nezakonito, jer se na tekstualne poruke gleda kao i na sve pisane dokumente”, objasnio je profesor Vag.

Nakon što je krenuo pritisak medija, premijerka je rekla da će Ministarstvo pokušati da povrati obrisane poruke i ispita njihov sadržaj. Navodno je Danish Radio došao u posjed poruka u kojima se vidi kako je državna sekretarka i bliska saradnica premijerke Barbara Bertelsen vršila pritisak na Henrika Studsgarda, bivšeg šefa odsjeka u Ministarstvu za hranu, da dopusti da bivši ministar Jensen nagrabusi zbog afere “nerc”.

Taj medij navodi da poruke i dalje postoje u Studsgardovom telefonu, dok su iz Barbarinog obrisane.

“Jedina šansa za ministra da ovo preokrene je da to prihvati iskreno i svim srcem. Svaki novi pokušaj da se krivica prebaci na druge, uključujući Vladu u cjelini, a time i premijerku, pogodiće ga još više”, navodno je napisala Bertelsenova u jednoj od poruka, citira Danski radio. Da bi naglasila ozbiljnost, Bertelsenova je navodno podvukla da je riječ o “životu Vlade”.

Očekuje se da u narednom periodu bude ispitano više od 60 ljudi iz Ministarstva, Vladinih zvaničnika i samih ministara. Premijerka će svjedočiti 9. decembra.

Prethodni članakNema povrede vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka i Hrvata
Naredni članakPosjetio kafić sa bombama i noževima pa uhapšen