NEMOGUĆE ZAUSTAVITI OMIKRON: Možda i 30.000 zaraženih narednih dana

Zamjenik direktora Univerzitetsko-kliničkog centra Niš Radmilo Janković kaže da je nemoguće zaustaviti širenje omikrona i dodaje da će brojke u narednim danima sigurno biti veće od 10.000, 20.000 ili možda 30.000 zaraženih.

Imaćemo komplikovanu situaciju u naredne dvije nedjelje – rekao je Janković za RTS i izrazio nadu da će to biti “posljednji čin sa koronom”.

Smatra da bi trebalo što hitnije nešto uraditi.

– Ovo sad će biti mnogo veći socijalni pritisak i društveni nego što će biti zdravstveni. Uz toliko veliki broj zaraženih koji nam slijedi narednih dana, ne možemo ga izbjeći, očigledno je da ni vakcine nisu efikasne da spriječe zaražavanje kod omikrona. Mi smo trenutno sa velikim brojem zaraženih u mladoj populaciji, to će se sliti ka starijima – rekao je Janković.

Ono što govore podaci koji oslikavaju ono što se dešava kod nas je da omikron izaziva lakše kliničke slike.

– To znači da ćemo biti pod istim pritiskom pod kojim smo bili. Trenutno stagnira broj primljenih ljudi u bolnicama, taj broj će krenuti da raste, kod nas su još uvijek delta pacijenti – dodaje Janković.

Navodi da bolest kraće traje, da će biti veliki pritisak na kovid ambulante, redovi za testiranje.

– Strijepim da vidim kada se bolest proširi ka starijima. Nadam se da tu nećemo imati nešto neočekivano – kaže Janković.

Srpskainfo

Prethodni članakNAKON NOVOGODIŠNJE EUFORIJE STIGLA NAS REALNOST-Kilometarske kolone do testiranja u Mostaru
Naredni članakVELIKA BOŽIĆNA AKCIJA-DOBROTVOR I MTEL OBRADOVALI 115 PORODICA U DOLINI NERETVE