NEMA KRAĐE NI PREVARE – EU ĆE BITI PRISUTNA NA SVAKOM GLASAČKOM MJESTU U MOSTARU

Evropska unija će pažljivo pratiti izborni proces u BiH, pogotovo, u Mostaru i bićemo prisutni na svakom glasačkom mjestu, izjavio je danas u Mostaru Johan Satler, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH uoči javne debate ’’Izbori i učešće građana u demokratskim procesima’’.

Satler je podsjetio na to da je pitanje održavanja izbora u ovom gradu prvi od 14 ključnih prioriteta Evropske komisije o spremnosti BiH da dobije status kandidata u EU.

’’Zadovoljstvo mi je bilo vidjeti podatak iz istraživanja koje je nedavno rađeno u Mostaru da je više od 70 odsto mladih potvrdilo da će izaći na izbore. To je ohrabrujuće i to je upravo ono što je potrebno. Uvjeravam vas da ostajemo prisutni sa značajnim brojem posmatrača koji će biti angažovani na terenu, a imamo saradnju i sa cijelom lepezom organizacija civilnog društva „Pod lupom“ i osiguraće se preko 3000 posmatača koji će biti prisutni na glasačkim mjestima i 15. novembra i 20. decembra, kada se održavaju izbori u Mostaru, kako bi osigurali regularnost izbornog procesa’’, kazao je ambsadaor Satler.

Satler je poručio da je svaki glas važan, jednako kao što je važno povećati izlaznost, jer povećana izlaznost dovodi do promjene. ’’Vi, zaista živite u prekrasnom gradu, koji je blagoslovljenim brojnim prirodnim ljepotama i energičnim ljudima, imate dragulj u rukama i dajte da taj dragulj ponovo zasija svojim sjajem’’, naveo  je Satler.

Ambsador Austrije u BiH Urlike Hartman kazala je kako je svjesna da postoje kritike o tome kako je nakon 12 godina došlo do dogovora za Mostar, ali je u cijeloj priči, naglasila je, važno da Mostar ima izbore.

’’ Demokratski proces se ne završava na dan izbora. Izborni proces je završen tek onda kada je vlast formirana. Znamo da za formiranje vlasti ne postoji rok, ali je jako važno da to bude brzo formirano’’, rekla je Hartman.

Dario Jovanović u ime „Koalicije pod lupom“ kazao je da će Koalicija, u sklopu projekta „Sistemska transparentnost u izbornom procesu“-STEP koji finansira EU, a sufinansiraju Vlada SAD i Misija OSCE u BiH,imati dugoročno posmatranje izbora u Mostaru, koje je počelo prije sedam dana i čiji će prvi nalazi biti dostupni već u narednim sedmicama.

’’Na izborni dan u Mostaru imaćemo sto odsto pokrivenost svih biračkih mjesta sa posmatračima od šest sati ujutro, sat prije otvaranja biračkih mjesta do okončanja izbora’’, kazao je on.

Ambasador SAD-a u BiH Erik Nelson u obraćanju video-linkom naveo je da u Mostaru ovaj put riječ o lokalnim izborima, čije bi teme, stoga, trebale biti škole, bolnice, čistoća rijeka, deponija, sigurnost u gradu i brojne druge.

 

’’Nadam se da će to biti pitanja koja će ljudi stavljati u prvi plan i da ih neće ometati kampanje koje će nastojati da održe grad podijeljenim ili skrenuti pažnju na pitanja koja su daleko van dometa Mostara’’, kazao je Nelson