Nema dogovora oko Kolektivnog ugovora za srednje škole, Sindikat traži svima jednako povećanje

Josip Milić

Iako je jutros bilo najavljeno, ipak nije došlo do potpisivanja Kolektivnog ugovora za oblast srednjeg obrazovanja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNK Rašid Hadžović u izjavi za medije je kazao da je na jučerašnjoj sjednici Vlade donesen Prijedlog izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za srednje obrazovanje.

– Predstavnici sindikata tražili su dodatno vrijeme da se te stvari usaglase. Nadam se da će se to u narednom razdoblju brzo riješiti i da će se i ovaj 16. Kolektivni ugovor brzo potpisati. Imali smo najbolju namjeru da i ovaj Kolektivni ugovor uspješno privedemo kraju i da novoj Vladi ostavimo fin početak, kojega mi nismo imali. Vidjećemo što će se u narednom razdoblju događati – rekao je ministar.

Predsjednik Sindikata srednjih škola HNK Josip Milić je pojasnio da je ponuda Vlade bila da nastavnom osoblju ide povećanje dva puta po pet odsto, spremačicama i domarima 13 odsto, a nenastavnom osoblju, odnosno pedagozima, sekretaricama i računovođama, od 5 do 7 odsto.

– Izvršili smo anketiranje članstva i većina je za to da tražimo svima 10 odsto, odnosno da ne pristajemo na to da jedni dobiju pet, a drugi deset odsto. Takav je stav članova i mi poštujemo odluku našega članstva – podvukao je on.

Dodao je da se sve događalo brzo, ali su se, kako kaže, čuli s premijerom i ministrom.

– Rekli smo im svoj stav. Ministar je iznenađen i kaže da oni ostaju pri svome. Vidjećemo šta će donijeti iduća sedmica. Idući koraci zavise od toga kako će se odvijati situacija – zaključio je Milić.

Prethodni članakCvijanović: Bećirovićevi istupi – odraz mržnje prema Srpskoj, na Dodika nasrtali mnogo veći kapitalci
Naredni članakOLUJA U MOSTARU: Veliko nevrijeme, poplavile ulice (video)