NEMA DOGOVORA OKO GRADONAČELNIKA MOSTARA: U petak se bira rukovodstvo Gradskog vijeća

Sastanak stranaka koje učestvuju u Gradskom vijeću Mostara završio je bez dogovora o gradonačelniku Mostara i predsjedniku Gradskog vijeća Mostara, a dogovoreno je jedino na prvoj sjednici Gradskog vijeća 5.februara bude izabrano rukovodstvo Vijeća.

Domaćin sastanka, predsjednik mostarskog SDP-a Arman Zalihić izjavio je na konferenciji za novinare da dogovora oko gradonačelnika nema i da tri bloka, odnosno Koalicija za Mostar (SDA, SBB, DF), HDZ BiH i BH blok (SDP i Naša stranka) imaju svoje kandidate.

”Mislim da će ovoga puta brže biti izabran gradonačelnik, jer je stav da oni čiji kandidat u prvom ili drugom krugu ne dobije podršku ne prave blokade i da Gradsko vijeće krene s radom u punom kapacitetu da bi se rješavali problemi koji čekaju osam godina”, kazao je Zalihić.

On je najavio da će SDP na prvoj sjednici Gradskog vijeća tražiti formiranje kluba ostalih, te izbor jednog vijećnika iz reda ostalih u rukovodstvo Gradskog vijeća.

Irma Baralija iz Naše stranke navela je da je atmosfera bila konstruktivna i da je postignut konsenzus da grad ne bude u bezvlašću. ”Spremni smo da radimo, mnogo je mlađih lica i hoće da se radi na kvalitetu života Mostaraca”, navela je Baralija. Ona je naglasila da je ona kandidat Naše stranke za gradonačelnika Mostara, a da se čeka stav SDP-a oko toga koji će se znati sutra uveče.

Kandidat Koalicije za Mostar za gradonačelnika Mostara Zlatko Guzin nije zadovoljan rezultatima sastanka, jer kaže da se nije uspjelo dogovoriti čak ni to da se gradonačelnik bira javnim glasanjem.

”Usaglasili smo se da će se na prvoj sjednici izabrati rukovodstvo Gradskog vijeća. To je jedino što je rezultat ovoga sastanka. Mislim da će trebati još mnogo razgovarati da bi se nešto postiglo u Mostaru”, rekao je Guzin.

Kandidat HDZ-a za gradonačelnika Mario Kordić kazao je da se svi slažu da je potrebno raditi na poboljšanju uslova života u Mostaru, ali da se zapinje kod izbora gradonačelnika.

”Bilo bi puno jednostavnije da se gradonačelnik bira direktno, ali pravnici kažu da je za to potrebno mijenjati i Ustav FBiH. Poruka koju želimo poslati sa sastanka jeste da je ovo način kako se u civilzovanom svijetu rješavaju problemi i da svako ima spremnosti i volje sjest za sto i rješavati probleme. Nadam se da će u petak biti mudrosti i pameti da izaberemo rukovodstvo Mostara, jer čeka nas mnogo posla”, kazao je Kordić.

On je naglasio da su sve stranke u Gradskom vijeću partneri HDZ-a BiH i da on očekuje podršku svih vijećnika za gradonačelničku poziciju. ”Ja bih bio sretan da se ovakvi razgovori nastave u Gradskom vijeću, a ne da se dijelimo u blokove, stranačke ili nacionalne, mislim da je dosta s tim. Očekujem podršku svih vijećnika”, kazao je Kordić. On nije mogao kazati da li je to realno, ali je izrazio nadu da će razgovori dovesti do toga da se u petak ili u nekom razumnom roku izabere gradonačelnik.

Što se tiče izmjena Statuta grada Mostara koji su u junu prošle godine usaglasili SDA i HDZ, Kordić je ocijenio da se to pitanje treba riješiti, ali da ne smije biti prepreka za rješavanje drugih pitanja.

Slaven Bevanda iz Hrvatske republikanke stranke objasnio je da klubovi naroda u Gradskom vijeću predlažu kandidate za rukovodstvo gradskog vijeća i da se zajedno glasa na način da kandidat s najvećim brojem glasova postaje predsjednik Gradskog vijeća, a ostala dvojica zamjenici. U slučaju izbora gradonačelnika iz istog naroda ide se u ponovni izbor predsjednika Vijeća.

Stranke za sada nisu željele govoriti o imenima za rukovodstvo gradskog vijeća.

Prema utvrđenim rezultatima najviše vijećnika u Gradskom vijeću Mostara će imati Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH), ukupno 13, dok će Koalicija za Mostar (SDA, SBB, DF, SBIH, BPS) imati 11 vijećnika, BH. bloku pripada šest, Hrvatskoj republikanskoj stranci tri, a Prvoj mostarskoj partiji i listi „Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar“ po jedan mandat.

Niko nema većinu za izbor gradonačelnika, niti je još uvijek formirana ijedna koalicija.