Nele Karajlić: Ko ima jače oružje diktira moralna načela

Nenad Janković, alijas dr Nele Karajlić, povodom 9. maja, Međunarodnog dana pobjede nad fašizmom, nastupiće na koncertu “Živjeti slobodno, koji će biti održan na banjalučkoj tvrđavi Kastel u subotu, 14. maja, a Nele već obećava “temeljno znojenje, mnogo energije i gubitak kilograma”.

Karajlić će ovom prilikom obilježiti i četvrt vijeka od objavljivanja albuma “Ja nisam odavle” i na koncertu će, kako kaže, biti najzastupljenije numere sa ovog albuma. Povodom najavljenog koncerta kako o muzici, tako i o trenutnom stanju u Ukrajini, novoosnovanoj Galeriji “Sanjaj”, seriji “Složna braća”, slobodi, pisanju i drugim temama Nele je govorio za “Nezavisne”.

Šta za Vas predstavlja Međunarodni dan pobjede nad fašizmom?

KARAJLIĆ: Dan pobjede nad fašizmom se u ona doba slavio kao trijumf dobra nad zlom. U međuvremenu, dobro i zlo su mijenjali dresove, pa ih je danas teško prepoznati. Kako je informatička revolucija umjesto međusobnog razumijevanja napravila buku i bijes, tako se i dobro i zlo izmiješalo među sobom, pa ih je sve teže razlikovati. U toj buci teške riječi olako se koriste pa je i ono što te riječi predstavljaju izgubilo na svojoj težini. Uzgred budi rečeno, u onoj Jugoslaviji kraj rata je bio šest dana kasnije, što slikovito govori sa kojom su strašću jedinice koje su posljednje položile oružje branile ideologiju pod čijom su se zastavom borile.

Naziv koncerta je “Živjeti slobodno”. Poznato je da je Vama u rodnom gradu prije nekoliko godina bila ugrožena sloboda kretanja i o toj temi se mnogo govorilo. Znajući, između ostalog i na Vašem primjeru, koliko je danas uz pomoć medija bilo koga, a posebno javne ličnosti, lako izložiti linču, kolika je cijena slobode danas na teritoriji bivše Jugoslavije – da li je to teritorija koja toleriše različita mišljenja?

KARAJLIĆ: Lijepo ste složili pitanja. Šta je sloboda? Šta je tolerancija? Šta je zakon? U posljednjih pola vijeka prvo smo gledali kako borba rađa slobodu, a zatim smo vidjeli kako sloboda rađa isključivost.

Kakav repertoar publika u Banjaluci može da očekuje?

KARAJLIĆ: Prošlo je dvadeset pet godina od albuma “Ja nisam odavle”. Mislim da će težište biti na pjesmama sa tog albuma. Naravno, nećemo zaobići ni standardni repertoar moje omiljene rok atrakcije “Zabranjeno pušenje”. Kao i uvijek obećavamo temeljno znojenje, mnogo energije i gubitak kilograma.

Na prošlom koncertu u Banjaluci pjevali ste u dresu Rekreativa, čiji ste počasni predsjednik. Iako ste najavljivali plasman u Ligu šampiona, momci su poslije desetak godina borbe osvojili beton ligu Republike Srpske. Da li ste zadovoljni ostvarenim rezultatima?

KARAJLIĆ: Rekreativo je definitivno podbacio. U desetogodišnjem planu koji smo zacrtali davne 2009. godine već odavno je trebalo da budemo dvostruki osvajači Lige šampiona, ali u tome nismo uspjeli prvenstveno zbog toga što nismo mogli da dovedemo Mesija, Ronalda i Modrića u tim. Kakva je njihova forma danas, potreban nam je samo Modrić. Zbog tog neuspjeha svu odgovornost preuzimam na sebe. Ja sam u nekoliko navrata ponudio ostavku, ali su me Uprava, igrački kadar i navijači u tome spriječili.

Prije tri godine na muzičku scenu vratili ste se singlom “Nedelja kad je otišao Hase 2” u kojem se pitate da li će biti rata između Rusije i Nata. Danas, kada se opasno “zakuvalo” u Ukrajini, ovo pitanje je aktuelnije nego ikada. Kako komentarišete novonastale događaje?

KARAJLIĆ: Ova dešavanja vidim kao drugo poluvrijeme utakmice koja je počela devedesetih. Prvo poluvrijeme bilo je u potpunosti u našem kaznenom prostoru. Drugo se pomjerilo ka istoku. Svi se nadamo da će se brzo završiti i da neće biti produžetaka. Iz ovoga nešto čovjek može i da nauči. Ne postoji akcija koja neće imati reakciju! U tome je istorija slična fizici. Ako jednom prekršite pravila, ta se pravila teško vraćaju nazad. Ipak, na kraju krajeva, čovječanstvo je ostalo isto kao i prije više hiljada godina. Ko ima jače oružje diktira pravna i moralna načela.

Da li uskoro planirate da uđete u studio i snimite još neki singl?

KARAJLIĆ: Trenutno sam u potpunosti posvećen projektu “Rock el Clasico” sa Stefanom Milenkovićem. Taj spoj rok muzike i klasičnih djela me najviše inspiriše.

Skoro ste u Galeriji “Sanjaj”, koju je otvorila Vaša supruga u Beogradu, predstavili izložbu djela velikog Miće Popovića. Kako se snalazite u ulozi kustosa?

KARAJLIĆ: Nisam ja kustos. Kustos je moja supruga. Ja sam tu da je podržim u svemu onome što ona radi. Ona je neko ko jako dobro zna istoriju umjetnosti, ali i savremenu umjetnost. Galerija je nešto o čemu smo cijeli život sanjali. Konačno nam se san i ostvario. Ideja je, međutim, da poput rok grupa, vodimo izložbe na turneje, tako će banjalučka publika imati priliku da u Banskom dvoru vidi izložbu djela tri sjajna mlada autora Marka Kusmuka, Damjana Kovačevića i Vladimira Lalića, čije je otvaranje planirano za 18. maj. Ubijeđen sam da će to biti kulturni događaj najvišeg ranga.

Vaša serija “Složna braća Next Đeneration” emitovana je na mnogim televizijama širom regiona. Da li su reakcije bile očekivane?

KARAJLIĆ: Oduševljen sam novom serijom. Uspjeli smo da sami sebi zadamo nove granice. Publika nas je takođe lijepo primila, naročito oni koji odavno ne gledaju televiziju. U toku su pripreme za novu sezonu koja će biti još luđa od prethodne.

Vašeg kolegu pisca Ivu Andrića u rodnom Vam Sarajevu svojevremeno su pitali: “Pisac, napiše li se šta?” Kako Vi odgovarate na slična pitanja poslije uspjeha “Fajronta u Sarajevu” i “Solunske 28”?

KARAJLIĆ: Lijepo je što ste me stavili u isto pitanje sa Ivom Andrićem. Mislim da takav kompliment nisam zaslužio. U svakom slučaju, pokušavam da budem što bolji. Pisanje je ubjedljivo najteža umjetnost. U svakoj drugoj imaš “pomoć prijatelja”, a ovdje imaš trideset slova i bijeli papir, pa ti vidi!

nezavisne.com

Prethodni članakČvrsta obećanja 14 zemalja za povlačenje priznanja Kosova
Naredni članakMuškarac ubijen ispred garaže, ubica u bjekstvu