“Neće biti zaboravljeni oni koji su stvarali Srpsku” Završena centralna svečanost obilježavanja Dana VRS (FOTO)

БАЊАЛУКА, 12. МАЈА /СРНА/ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је данас да је Војску Републике Српске створио српски народ и да је зато народна и одбрамбена.

Republika Srpska neće zaboraviti one koji su stvorili Srpsku i odbranili vjekovna ognjišta srpskog naroda, poručeno je danas na obilježavanju 30 godina od formiranja Vojske Republike Srpske i 17 godina postojanja Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka.

Istaknuto je da se Republika Srpska zalaže za mir i stabilnost u BiH.

Obraćanjem zvaničnika, u banjalučkoj kasarni “Kozara” okončana je centralna svečanost obilježavanja Dana Vojske Republike Srpske.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je danas da je Vojsku Republike Srpske stvorio srpski narod i da je zato narodna i odbrambena.

Jedan od važnijih datuma u našoj istoriji jeste 12. maj, dan kada je formirana Vojska Republike Srpske. Zato ne smijemo zaboraviti sve koji su živote utkali u stvaranje Republike Srpske – rekao je Dodik, navodeći da je i 9. januar, uz 12. maj najznačajniji datum u istoriji Republike Srpske.

On je na centralnoj svečanosti u banjalučkoj kasarni “Kozara”, povodom obilježavanja 30 godina od formiranja Vojske Republike Srpske, naglasio da je ratni put Vojske Republike Srpske, odnosno svih njenih vojnika, podoficira i oficira bio častan.

– Vojska Republike Srpske nesumnjivo je u temeljima Republike Srpske, rezultat njenog djelovanja jeste odbrana života, vjekovnih ognjišta i materijalnih sredstava – naveo je Dodik.

Dodik je istakao da je pod vođstvom Vojske Republike Srpske odbranjena država Republika Srpska koja je formirana 9. januara.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je da niko nema pravo da dovodi u pitanje teritoriju, nadležnosti, imovinu i integritet Republike Srpske, za koju je život dalo više od 23.000 boraca Vojske Republike Srpske.

Cvijanović je istakla da je 12. maj jedan je od najznačajnijih datuma u novijoj istoriji srpskog naroda.

– Toga dana, prije tačno 30 godina, formirana je Vojska Republike Srpske – Vojska koja je odbranila teritoriju Republike Srpske i pravo našeg naroda da živi slobodno, da ostane i opstane na svojim vijekovnim ognjištima – naglasila je Cvijanović.

Ona je navela da njenu slavnu tradiciju danas sa ponosom baštini Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk.

– Dvoglavi orao na vašim uniformama i obilježjima svjedoči o kontinuitetu Vojske Republike Srpske, koja i danas živi u srcima njenih hrabrih boraca, kao i u srcima svih nas – rekla je predsjednica Srpske.

Cvijanović je naglasila da Vojska Republike Srpske nije otišla u istoriju, ona živi i živjeće sve dok se okupljamo i sjećamo naših heroja, neustrašivih boraca, dok pamtimo “Koridor života”, bitku za bebe, Mitrovdanske ofanzive i druge veličanstvene podvige i operacije.

Od samog nastanka, naglasila je Cvijanović, Vojska Republike Srpske bila je narodna vojska, sastavljena od običnih ljudi koji su branili svoje porodice, svoje kuće, sela i gradove.

 

Svečanosti su prisustvovali srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, ministri u Vladi Srpske, delegacija Narodne skupštine, zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Mirko Okolić.

Centralnoj svečanosti prisustvovali su i pripadnici Trećeg pješadijskog (Republika Srpska9 puka Oružanih snaga BiH, predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske, međunarodnih vojnih organizacija, nevladinih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, nekadašnji pripadnici Vojske Republike Srpske i porodice poginulih boraca.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske. Postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

Kroz Vojsku Republike Srpske je prošlo 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za odbranu Srpske.

Prethodni članakDodik: U Briselu sam predstavio interese Republike Srpske (VIDEO)
Naredni članakSTIGLO LJETO: Temperature danas preko 30 stepeni