Nebenzja: Sankcije Zapada vode ka globalnoj ekonomskoj krizi

Јednostrane sankcije koje je Zapad uveo Rusiji vode globalnoj ekonomskoj krizi istorijskih razmjera, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja na sjednici Savjeta bezbjednosti UN o humanitarnoj situaciji u Ukrajini.

– Pravi razlozi, koji svjetskom tržištu hrane prijete ozbiljnim turbulencijama, nikako nisu povezani sa djelovanjem Rusije, nego sa neobuzdanom sankcionom histerijom koju je Zapad pokrenuo protiv Rusije, ne misleći ni o stanovništvu država takozvanog globalnog Zapada, ni o svojim građanima. Pokušaj da se Rusija ekonomski, finansijski i logistički izoluje od uspostavljenih dugogodišnjih kanala saradnje već se pretvara u ekonomsku krizu istorijskih razmjera – rekao je Nebenzja.

Prema njegovim riječima, čak je i neiskusnom posmatraču jasno da se samo odustajanjem od jednostranih nezakonitih ograničavajućih mjera može obezbijediti kontinuitet snabdijevanja i da se mogu stabilizovati međunarodna poljoprivredna i prehrambena tržišta, prenosi Sputnjik.

Nebenzja je rekao da Rusija striktno poštuje svoje međunarodne obaveze, tako da ništa ne predstavlja prijetnju ukrajinskim vojnicima koji polože oružje tokom specijalne vojne operacije.

Takođe je istakao da Zapad pokazuje nedosljednost i licemjerje zahtijevajući humanitarne pauze u Ukrajini.

Kako je rekao, na sjednici Sjaveta bezbjednosti čulo se “mnogo poziva na humanitarno primirje, obezbjeđivanje humanitarnog pristupa, humanitarne pauze i humanitarne koridore”, a juče je odgovarajuće inicijative iznio i generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Nebenzja je podsjetio da je prošle srijede većina članova Savjeta bezbjednosti odbacila ruski nacrt humanitarne rezolucije, obavezujuću za sve strane, sa konkretnim spiskom koraka za rješavanje humanitarne krize, prvenstveno na istoku Ukrajine.

– S tim u vezi, današnje izjave, posebno zapadnih delegacija, zvuče veoma licemjerno – konstatovao je on.

Prethodni članakDodik: SNSD će uputiti u proceduru izmjene Krivičnog zakona
Naredni članakDačić: Beograd spreman da bude domaćin dijaloga Rusije i Ukrajine