Nebenzja: Američki i britanski udari na Hute su očigledna vojna agresija

Američki i britanski udari na položaje Huta u Јemenu predstavljaju očiglednu vojnu agresiju i kršenje Povelje UN, rekao je danas stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja.

– Situacija je kristalno jasna. Postupci, takozvane koalicije predstavljaju kršenje člana dva Povelje UN i to je nova vojna agresija kolektivnog Zapada pridodata na dužu listu sličnih akcija na Bliskom istoku – rekao je Nebenzja na sjednici Savjeta bezbjednosti sazvano povodom vazdušnih udara SAD i Britanije na položaje Huta u Јemenu.

Prema njegovim riječima, pseudo-pravna opravdanja Bijele kuće ne trpe nikakve kritike.

On je istakao da udari na Јemen nemaju nikakve veze sa pravom na samoodbranu i da, pored toga, nije bilo nikakvog odobrenja Savjeta bezbjednosti za upotrebu sile, prenosi ruska novinska agencija TASS.

Nakon eskalacije palestinsko-izraelskog sukoba u Pojasu Gaze, Huti su upozorili da će vršiti napade na Izrael i brodove povezane sa ovom državom koji prolaze kroz vode Crvenog mora i moreuza Bab El Mandeb dok Tel Aviv ne prekine vojnu operaciju pokrenutu protiv palestinske militantne organizacije Hamas.

Prema podacima američke Centralne komande, jemenski Huti su od sredine novembra napali više od 20 vojnih i civilnih brodova u Crvenom moru.

Tokom noći između četvrtka i petka oružane snage SAD i Britanije su izvršile udare iz vazduha na položaje Huta u nekoliko jemenskih gradova, pri čemu su upotrebili letjelice, vojne brodove i podmornice.

Američki predsjednik DŽozef Bajden rekao je da je vojna akcija preduzeta kao odgovor na “napade Huta bez presedana” na brodove u Crvenom moru i da je to učinjeno u samoodbrani.

Prethodni članakRazvojna agencija Srpske: Uspješna poslovna godina – podrška za 250 preduzeća
Naredni članakHelez najavio krivične prijave zbog obilježavanja 9. januara