Nebenzja: Ako Kijev i Zapad odbiju mirovni plan Rusije, biće odgovorni za nastavak krvoprolića

Zapad i kijevske vlasti će u slučaju da odbiju prijedlog Rusije za rješavanje sukoba u Ukrajini snositi političku i moralnu odgovornost za nastavak krvoprolića, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

– Ako Zapad i Kijev odbiju taj mirovni prijedlog, moralna i politička odgovornost za nastavak krvoprolića biće na njima – kazao je Nebenzja na sjednici SB UN o Ukrajini, koja je sazvana na zahtjev Rusije, a povodom odluke nekih država na zapadu da dozvole Kijevu da stranim oružjem gađaju teritoriju Rusije.

Dodao je i da ako Kijev odbaci sadašnji prijedlog, onda će ubuduće uslovi za početak pregovora biti drugačiji.

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin je prethodno iznio Kijevu i Zapadu novi prijedlog za prekid sukoba u Ukrajini, koji je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odbacio.

Nebenzja je ukazao da Kijev i njegovi sponzori demonstrativno ignorišu mirovne napore za rješavanje sukoba i odbijaju da ih razmotre.

On je rekao da Rusija poziva zemlje, čija se rukovodstva imaju zdravorazumski pristup, da ne vjeruju lukavim pozivima na skup o Ukrajini u Švajcarskoj.

Obraćajući se članicama Savjeta bezbjednosti, Nebenzja je poručio da će Rusija dati svoj odgovor na sve zločine Kijeva u koje je umiješan i Zapad.

– Zapadni vojnici praktično ručno upravljaju procesom primjene visokopreciznog oružja u Ukrajini, bilo da se radi o britanskim raketama ‘storm šedou’, američkim ‘atakams’ ili francuskim, jer Ukrajinci to sami ne mogu – zaključio je Nebenzja.

Prethodni članakDodik: Kurban bajram da podsjeti na vrijednosti praštanja i solidarnosti
Naredni članakDerbi drugog dana EP u fudbalu: Hrvatska – Španija