Ne usvoji li BiH Zakon o sprečavanju pranja novca, završiće na sivoj listi Manivala

Ne bude li Zakon o sprečavanju pranja novca i finasiranju terorizma stupio na snagu do 28. februara, BiH bi mogla da završi na sivoj listi Manivala.

Upozorenje je ovo iz Delegacije EU u BiH, koja je pozvala Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH da naredne sedmice zakaže sjednicu i usvoji ovaj zakon.

Razlog – posjeta Komiteta Manival Savjeta Evrope BiH, u ponedjeljak, 12. februara. Za delegate iz Republike Srpske, riječ je o nepotrebnom i neprikladnom pritisku, jer njegovo usvajanje ne može da utiče na izvještaj Manivala.

Komitet Manivala stiže u BiH za dva dana. Imaće šesnaest dana da procijene koliko je BiH postigla zadovoljavajući nivo standarda u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma. Uz ocjenu da je predloženi zakon u najvećoj mjeri izrađen u skladu sa evropskim standardima, stiže i uslovljavanje. Ako zakon ne stupi na snagu do kraja februara, neće biti obuhvaćen procjenom, a BiH bi mogla biti stavljena na sivu listu.

– Stavljanje BiH na ove liste imalo bi političke, ekonomske i finansijske posljedice za zemlju, uticalo na pristup međunarodnim finansijskim tržištima i transakcijama, privatnim komercijalnim aktivnostima, kao i javnim fiskalnim poslovima, a moglo bi da odvrati strana ulaganja i oteža međunarodno kretanje kapitala – ističu iz Delegacije EU u BiH.

Pred Domom naroda još je posljednje čitanje Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma. Ipak, njegovo usvajanje stvar je političkog dogovora lidera stranaka u vlasti na nivou BiH, o paketu zakona koji su preduslov za evropski put BiH.

– Njegovo usvajanje, čak iako bi se desilo iduće sedmice ne bi moglo da utiče na izvještaj, zato što oni iz Manivala dolaze već sutra. Tako da pritisci tog tipa da se nešto mora ili ne mora u nekoliko narednih dana, nisu prikladni – ističe Snježana Novaković Bursać srpski delegat u Domu naroda PS BiH.

Iz Delegacije EU su podsjetili i da je ovaj zakon više puta naglašavan kao jedan od prioriteta, uz druge zakone, koji su potrebni prije nego što Evropski savjet u martu razmotri treba li dati zeleno svjetlo BiH za otvaranje pristupnih pregovora. Zanimljivo je da i ovo podsjećanje stiže nekoliko dana nakon sastanka lidera SNSD-a, HDZ-a, sa trojkom u Sarajevu, nakon kojeg je ponovljeno da je upravo ovaj zakon usaglašen i da čeka dalju parlamentarnu proceduru.

– Što se tiče Zakona o pranju novca i terorizmu, apsolutno, mi moramo da to usvojimo do kraja ovog mjeseca ako hoćemo da budemo kredibilni i to možemo da uradimo. On je u Domu naroda i čeka jasan dogovor o ovim stvarima – poručio je Milorad Dodik predsjednik SNSD-a.

Dragan Čović predsjednik HDZ-a BiH naveo je da je Zakon o sprečavanju pranja novca već formalno završio svoj put.

Radne grupe ovih stranaka bi do kraja mjeseca trebalo da usaglase još tri zakona – o sudu, koji ima čak četiri verzije, i zakone o sukobu interesa i Izborni zakon. Dogovoreno je i da Zakon o Ustavnom sudu BiH, u aprilu bude na dnevnom redu. U zajedničkoj izjavi, upućena je jasna poruka Evropskoj uniji – Ako nam date pregovore, a ne date datum, ništa nam niste dali.

Prethodni članakMađarska predsjednica podnijela ostavku
Naredni članakPatrijarh Porfirije u dvodnevnoj posjeti Eparhiji dalmatinskoj