NAZIRE LI SE KRAJ AGONIJI- Rusi ušli u Kijev, Putin i Zelenski pristali na pregovore

Drugi je dan ruske vojne operacije na Ukrajinu. Rano jutros odjeknulo je nekoliko eksplozija u Kijevu, javlja TASS, pozivajući se na objavu Nezavisne ukrajinske informativne agencije (UNIAN). Prema izvještajima nezavisne agencije, eksplozije su se čule u raznim okruzima u Kijevu u 4.22 po lokalnom vremenu. Danas oko podne ukrajinske vlasti saopštile su da je ruska vojska ušla u sjeverni dio Kijeva, te su pozvali Evropu i zapadne saveznike da djeluju brže i zaustave osvajanje Kijeva.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski apelovao je danas na EU da djeluje brže i snažnije na uvođenju sankcija Moskvi zbog napada na Ukrajinu i optužio zapadne saveznike da politizuju situaciju dok ruske snage napreduju ka Kijevu, javlja Rojters.

“Evropa ima dovoljno snage da zaustavi ovu agresiju. Sve opcije treba da budu na stolu, uključujući zabranu Rusima da ulaze u Evropsku uniju, preko izbacivanja Moskve iz SWIFT sistema, pa do naftnog embarga”, naveo je Zelenski u saopštenju.

On je dodao da se “agresija i dalje može zaustaviti” i poručio “morate djelovati brzo”.

Takođe Zelenski je potvrdio da je spreman na razgovore sa Rusijom.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak rekao je da Ukrajina želi mir i spremna je za razgovore sa Rusijom, uključujući i o neutralnom statusu prema NATO alijansi.

“Ako su razgovori mogući, trebalo bi da se održe. Ako u Moskvi kažu da žele razgovore, uključujući i razgovore o neutralnom statusu, ne bojimo ih se”, kazao je Podoljak za Rojters.

Sve oči uprte su u ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je anas nakon razgovora sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom objavio da je spreman da pregovara o situaciji u Ukrajini.

Sa druge strane ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da će Moskva biti spremna da razgovara sa Kijevom, ali tek kada ukrajinska vojska položi oružje.

On je rekao da Moskva ne želi da “neonacisti” vladaju Ukrajinom.

Prethodni članakKoalicija za Mostar ima rješenje za otvaranje više stotina radnih mjesta
Naredni članakCvijanović: Ne odobravam da se na Banjaluku stavlja meta