Naučnik: Možda se radi o dva različita virusa

Proslavljeni hrvatski naučnik, molekularni biolog Miroslav Radman, komentarisao je porast broja oboljelih od korona virusa kako u Hrvatskoj, tako i širom Evrope. On je u emisiji Otvoreno na HTV-u izjavio kako smatra da se možda radi o dva virusa.

„Jedan fenomen, kad se dvije populacije sretnu i miješaju koje su asimptomatične. Recimo, jedna dolazi iz Splita, druga iz Engleske, bili bi asimptomatični i dalje. Međutim, kad se pomiješaju, onda bukne bolest“, rekao je Radman.

Miroslav Radman je istakao da nemamo ključna znanja prema kojima bismo se mogli pripremiti za ovu bolest.

„Treba identificirati pojedinačne viruse, s obzirom na patogenost virusa. Neka istraživanja će biti potrebna kako bismo neke mjere mogli provoditi prema znanju. Konzervativne mjere možda su teške, ali nema dovoljno znanja koje se bazira na dobrim predviđanjima“, rekao je Radman.

Radman je na HTV-u gostovao i drugim povodom. On je kao član Francuske akademije nauka, Evropske akademije nauka i umjetnosti, Svjetske akademije nauka i Evropske organizacije za molekularnu biologiju (EMBO) primio na Mediteranskom institutu za istraživanje života (MedILS), Legiju časti. Uručio mu je francuski ambasador u Hrvatskoj Gael Vejsier.