Naučnici tvrde da bi uobičajeni dodatak prehrani mogao usporiti proces starenja

Vitamin D pomaže u regulaciji količine kalcija i fosfata u tijelu, hranjivih tvari koje su potrebne za održavanje zdravih kostiju, zuba i mišića.

Naučnici sugerišu da bi ovaj uobičajeni dodatak mogao usporiti proces starenja našeg tijela, iako napominju da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se to potvrdilo. Takođe, mogao bi pomoći u prevenciji raka i dijabetesa tipa 2, sugerišu istraživači.

Grupa italijanskih naučnika, koju je vodila profesorica gerijatrije Carmelinda Ruggiero, provela je opsežnu provjeru prednosti uzimanja dodataka vitamina D te kako to može uticati na znakove starenja u tijelu.

“Starenje je složen proces, obilježen progresivnim opadanjem funkcija organa, što dovodi do slabosti i povećane osjetljivosti na bolesti povezane sa starenjem”, napisali su istraživači u studiji, a prenosi The Sun.

Obilježja povezana sa starenjem uključuju promjene u tijelu, kao što su hronične upale, neravnoteža bakterija u crijevima (disbioza) i stanično starenje, gdje se stanice prestaju razmnožavati, ali ne odumiru kada bi trebale. Genomska nestabilnost još je jedno obilježje. To je povećana sklonost prema mutacijama DNK koje se javljaju tijekom diobe stanica i mogu biti prisutne u mnogim vrstama raka.

Pregledavajući niz kliničkih studija, italijanski istraživački tim sugerisao je da bi vitamin D mogao imati pozitivan učinak na brojne znakove starenja. Suplement pokazuje potencijal u regulaciji stabilnosti i integriteta DNK, posebno u stanjima poput dijabetesa tipa 2 i raka, tvrde naučnici.

Studije koje su pregledali, takođe sugerišu da suplementacija vitaminom D može smanjiti oštećenje DNK i oksidativni stres, potencijalno nudeći zaštitne učinke protiv genomske nestabilnosti i starenja izazvanog onkogenom.

“Na temelju dostupnih kliničkih studija, možemo zaključiti da vitamin D može pridonijeti genomskoj stabilnosti”, dodali su. Ispitivanja s dodatkom takođe su pokazala poboljšani imunitet kod starijih odraslih osoba, dok su daljnje studije pokazale da vitamin D može regulirati homeostazu proteina, što utiče na dugovječnost i zdravlje mišića.

“Konkretno, kliničke studije podržavaju potencijal suplementacije vitaminom D u sprječavanju disbioze, poticanju oporavka zdravlja crijevne mikrobiote te pružanju višestrukih zdravstvenih prednosti.”

“Uprkos interesu za suplementaciju vitaminom D kao strategiju koja podržava ljudsku dugovječnost te nekim dokazima o njegovom potencijalu u modulaciji obilježja starenja, još uvijek su potrebna dodatna istraživanja”, zaključili su naučnici.

Prethodni članakPrijem za penzionisane radnike MUP-a
Naredni članakDodik: Srpska stabilna uprkos brojnim pritiscima kojima je izložena