Naučna studija: Omikron manje efikasan u napadu na pluća

Soj omikron virusa korona manje je efikasan u napadu na pluća od ranijih varijanti kovida, rezultati su britanskog istraživanja.

Studija Instituta za terapijsku imunologiju i infektivne bolesti na Kembridžu zaključila je da mutacije spajk proteina, koje mu omogućavaju da izbjegne antitijela, takođe mogu da smanje način na koji se replicira u plućima i izazove tešku bolest.

“Ova zapažanja naglašavaju da je omikron dobio svojstva izbjegavanja imunog sistema dok je ugrozio svojstva povezana sa replikacijom i patogenošću”, navodi se u sažetku studije.

Vođa studije Ravi Gupta, profesor kliničke mikrobiologije na Kembridžu, rekao je da su pred naučnicima i dalje izazovi uprkos naizgled pozitivnim nalazima.

“Ukratko, ovaj rad sugeriše da izgleda da je omikron postao otporniji na imunitet, ali da svojstva povezana sa progresijom bolesti mogu biti u izvjesnoj mjeri oslabljena. Značajan rast i širenje omikrona ipak predstavlja veliki izazov za javno zdravlje”, rekao je Gupta.

Medicinska savjetodavna grupa u zemlji (SAGE) saopštila je da je “gotovo sigurno da sada u Engleskoj postoje stotine hiljada novih infekcija sojem omikron dnevno”, što je podstaklo izvještaje da bi stroža ograničenja pandemije mogla biti uvedena poslije Božića.

Srna

Prethodni članakAmerika šalje specijalnog savjetnika za istrage u BiH i druge zemlje Zapadnog Balkana
Naredni članakMuškarci s ovom karakteristikom bolji su u krevetu od drugih