NATO ostavlja prljav trag gdje god se pojavi: Kina optužila Alijansu za sve nevolje

Stalni predstavnik Kine pri UN DŽang Јun optužio je NATO da je izvor svih nedaća, te da ostavlja svoj prljav trag gdje god da se pojavi.

– NATO je proizvod Hladnog rata, podržava privid hladnog rata. U Vilnjusu je održan samit NATO-a. Čuli smo poznate izjave koje su se mogle čuti i u vrijeme Hladnog rata i ideološke konfrontacije. U završnom saopštenju iznesene su neosnovane optužbe na račun Kine. Kina odlučno odbacuje te insinuacije – rekao je kineski diplomata.

On je istakao da NATO “naziva sebe odbrambenim savezom, ali podstiče članice da stalno povećavaju vojne troškove i da sprovode vojne aktivnosti širom svijeta”.

– Alijansa se miješala u poslove drugih zemalja, raspirivala je ratove, bacala bombe na diplomatske institucije, ubijala nevine civile i ostavljala prljavi trag gdje god da je došla. Bezbroj činjenica pokazuje da je upravo NATO pravi izvor svih nesreća – konstatovao je DŽang Јun.

Takođe je rekao da pojedine zemlje NATO primjenjuju dvostruke standarde, raspoređuju oružje na teritoriji drugih država i zaoštravaju regionalne tenzije.

– NATO projektuje moć na cijeli svijet i kreće se na Istok. u pravcu Azijsko-pacifičkog regiona. Oni govore o zaštiti svijeta zasnovanog na pravilima, ali su više puta kršili međunarodno pravo i osnovne norme međunarodnih odnosa. Upravo bi NATO trebalo da preispita svoje vrijednosti – poručio je kineski diplomata.

U završnom saopštenju učesnika samita NATO koje je usvojeno 11. jula u Vilnjusu navodi se da su zemlje Alijanse zabrinute zbog gomilanja nuklearnog arsenala Kine i, po njihovom mišljenju, nedovoljnim naporima Pekinga u oblasti kontrole nuklearnog naoružanja.

U saopštenju se takođe tvrdi da produbljivanje strateškog partnerstva između Kine i Rusije protivrječi vrijednostima i interesima NATO.

Prethodni članakVlada Srpske o dopuni Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti
Naredni članakProtest farmera protiv gradonačelnika Bijeljine