Nastavak suđenja Keseroviću za ratovanje u Siriji

Pred Sudom BiH danas će biti nastavljeno suđenje Jasminu Keseroviću, optuženom za pridruživanje terorističkoj organizaciji „Islamska država“ u Siriji, kao i za javno podsticanje na terorističke aktivnosti.

Na posljednjem ročištu, održanom 11. avgusta, svjedočio je istražilac Agencije za istrage i zaštitu BiH koji je rekao da je njegov zadatak bio da obavi radnje prepoznavanja sa tri svjedoka – zaštićenim svjedokom „N-2“, te povratnicama iz Sirije Aminom Kečo i Sedžidom Dedić.

On je potvrdio da su svjedoci na jednoj od šest fotografija u foto-albumu prepoznali optuženog Keserovića.

Svjedočio je i vještak Tužilaštva BiH Munib Dedović, zaposlen u Odjeljenju za kriminalističku tehniku i forenziku MUP-a Kantona Sarajevo, koji je rekao da je upoređivanjem utvrđeno da se otisci sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo poklapaju sa otiscima izuzetim od Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH, te da pripadaju Keseroviću.

Keserović je optužen za pridruživanje stranim paravojnim formacijama i javno podsticanje na terorističke aktivnosti. Prema optužnici, on se u Siriji borio na strani terorističke organizacije „Islamska država“.

Ročište je zakazano za 13.00 časova, objavljeno je na zvaničnoj internet stranici Suda BiH.