Nastavak izvoza junećeg mesa u Tursku od velikog značaja za domaće proizvođače i prerađivače

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je danas u Sarajevu ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Borisa Pašalića i predstavnike mesnih industrija ”ZP-Komerc” i ”Šišović”, sa kojima je razgovarao o nastavku izvoza junećeg mesa u Tursku.

Na sastanku je istaknuto da je mogućnost plasmana domaćih proizvoda na tursko tržište od izuzetnog značaja za poljoprivredne proizvođače i prerađivače iz Republike Srpske i Federacije BiH, te da je neophodno, u skladu sa ustavnim nadležnostima, intenzivirati aktivnosti kako bi se nastavio neometani spoljnotrgovinski promet sa Turskom.

”Napori koje smo u koordinisanim aktivnostima sa resornim entitetskim ministarstvima uložili u prethodnom periodu rezultirali su time da nam je turska strana odobrila kvotu za izvoz od 3.000 tona i to ravnopravno, po 1.500 tona za Republiku Srpsku i Federaciju BiH. Takvom rezultatu doprinijele su i aktivnosti predsjedavajućeg i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da se u dogovoru sa predsjednikom Turske Erdoganom radi na povećanju spoljnotrgovinskog prometa sa ovom zemljom”, naglasio je ministar Košarac.

On je istakao da je na današnjem sastanku bilo riječi o načinu realizacije ukupno odobrene kvote za izvoz junećeg mesa, cijeneći potencijal tržišta Turske za domaće primarne proizvođače i prerađivačke kapacitete.

”Odlučni smo da definišemo politike koje će omogućiti neometan nastavak izvoza junećeg mesa u ovu zemlju, posebno imajući u vidu potencijalne viškove u primarnoj proizvodnji. Postoje određeni problemi u vezi sa otkupnom cijenom mesa. Zbog toga ću u dogovoru sa nadležnim entitetskim ministrima zatražiti da u narednih 10-ak dana održimo sastanak sa turskom stranom, da bismo u partnerstvu definisali cijenu i krajem aprila nastavili neometan izvoz junećeg mesa”, naglasio je ministar Košarac.

Ministar Pašalić izrazio je nadu da će nastavak spoljnotrgovinskog prometa sa Turskom biti na korist kako domaćih primarnih proizvođača i prerađivačkih kapaciteta, tako i krajnjih korisnika u Turskoj.

”Kada je u pitanju prodaja junećeg mesa, trenutno nemamo velike pritiske, ali će se oni pojaviti ukoliko ne stvorimo uslove za plasman na nova tržišta. Važno je da reagujemo preventivno, prije nego što se problem pojavi. Zbog toga smo danas razgovarali o tome kako da obezbijedimo plasman 3.000 tona junećeg mesa u Tursku”, istakao je ministar Pašalić.

Prema njegovim riječima, Vlada Republike Srpske je u prethodnom periodu intervenisala pri otkupu junećeg mesa, te je spremna da postupi na isti način u budućnosti ukoliko bude procijenjeno da je to potrebno.

Predstavnici mesnih industrija ”ZP-Komerc” Ljubiša Rosić i ”Šišović” Damir Pavković izrazili su zadovoljstvo današnjim sastankom, te konstatovali da očekuju da će problem u vezi sa otkupnom cijenom mesa biti riješen na predstojećem sastanku sa turskom stranom.

Prethodni članakMOSTAR- PODIVLJALI KLADINIČAR BACAO STOLOVE I STOLICE, RAZBIJAO (video)
Naredni članakDomovima zdravlja u Srpskoj danas će biti isporučeno 20.000 doza vakcina