”NAŠIH 120”: ”Prosvjeta”, ”Preporod” i ”Napredak” u Mostaru organizuju zajednički koncert

SPKD ”Prosvjeta” Gradski odbor Mostar, HKD ”Napredak” Glavna podružnica Mostar i BZK ”Preporod” – Regionalno društvo Hercegovina u ponedjeljak, 26. juna u 20.30 časova  u Centru za kulturu Mostar (plato iza Centra) organizuju zajednički koncert pod motom ”Naših 120” na kome će nastupiti svjetski virtuoz na harmonici Dušan Sekulić i bend.

Predsjednica SPKD Prosvjeta GO Mostar Sanja Bjelica Šagovnović rekla je da će kroz muzičko–scenski spektakl “Accordion fantasy” publika moći uživati u klasicima, rok i pop obradama, te narodnim melodijama.

„Koncert se održava pod motom ”Naših 120”, jer sva tri društva u 2022. i 2023. godini obilježavaju 120 godina postojanja, kao i dugogodišnju saradnju. ‘Prosvjeta’ je ovaj veliki jubilej proslavila nizom događaja, a želja nam je bila da organizujemo ovaj zajednički događaj sa druga dva kulturna nacionalna društva kako bi proslavili našu dugogodišnju saradnju u Mostaru“, rekla je Bjelica Šagovnović.

Ona naglašava da je ovo lijepa i pozitivna priča iz Mostara sa porukom da kultura u Mostaru treba biti integrativni faktor i da će u budućnosti biti još kvalitetnih zajedničkih događaja.

Ona naglašava da tri nacionalna kulturna društva svakodnevno nastoje da rade na normalizaciji odnosa.

„Kroz sve svoje manifestacije nastojimo da sarađujemo i nadamo se da će i ovo poslati dobru poruku. Svi događaji, kako negativni, tako i pozitivni imaju refleksiju. Ovim ćemo upotpuniti i kulturnu scenu grada, ali je ovo prvenstveno lijepa i pozitivna poruka o saradnji“, rekla je Bjelica Šagovnović.

Predsjednik HKD ”Napredak” Glavna podružnica Mostar Miroslav Landeka kaže da nije bilo dvoumljena za ovaj zajednički događaj.

„Ove poruke iz Mostara uvijek bolje zvuče nego poruke iz nekih drugih sredina. Mi smo i ranije sarađivali i ovo je nastavak saradnje. Pozivam sve da nam se pridruže i da zajedno pošaljemo jednu lijepu poruku uvažavanja i poštivanja naših različitosti i zajedništva, jer je mnogo toga više što nas spaja nego što nas razdvaja“, rekao je Landeka.

Landeka je rekao da kulturna nacionalna društva imaju posebnu ulogu i misiju i da je važno da zajedno rade.

Predsjednik BZK ”Preporod” –Regionalno društvo Hercegovina Harun Hasanagić kaže da ovaj koncert raduje i da podsjeća na saradnju iz prošlosti, ali i obavezuje na saradnju u budućnosti.

On je naglasio da je u cijeloj priči najbitnije da je ova sardanja prirodna i da se dešava.

„Nije ovo slučajno i nije pro forme. Imamo jasan cilj i jasno opredjeljenje. Ne može se ovo raditi na silu. Saradnja je bila i biće i to je vrijednost koja se veže za naša tri nacionalna društva“, rekao je Hasanagić.

Projekt menadžer BZK „Preporod“ Amir Kadribegović kaže da Mostar nije slučajno izabran za ovakav koncert.

„Mostar je najizražajniji sinonim zajedničkog života u svim društvenim  segmentima, a istovremeno je i centar Hercegovine. Imamo interni dogovor da učinimo sve da se u narednom periodu organizuje barem jedan ovako značajan događaj godišnje. Vidjećemo hoće li to biti Mostar, ali imamo namjeru i potrudićemo se da saradnju. Mi ovim želimo da damo svoj doprinos unaprijeđenju kvalitet života u prostoru u kojem zajedno živimo“, rekao je Kadribegović.

Naglašava da ovim koncertom ”Preporod”, ”Prosvjeta” i ”Napredak” slave suživot i zajedništvo.

„Mi sarađujemo drugo vremena. Svakim događajem želimo poslati pozitivnu vibraciju. Mi trebamo živjeti zajedno i sve naše aktivnosti šalju tu poruku“, zaključio je Kadribegović.

Koncert je podržan od strane CRS-a (Catholic Relief Services).

Prethodni članakDva mjeseca na psihijatriji ga nisu promijenila: Ovo je bizarna želja dječaka koji je počinio masakr u Beogradu
Naredni članakTROSTRUKI BONUS: Nove pogodnosti na benzinskoj stanici Nestro Mostar