NAREDBA KRIZNOG ŠTABA: OTKAZUJE SE NASTAVA U HNK, ZATVARAJU SE I VRTIĆI

Krizni štab Hercegovačko-neretvanskog kantona donio je naredbu da se obustavlja nastava u svim školama, fakultetima, ali i rad vrtića, te da se otkazuju sve manifestacije.

Naredbu prenosimo u cjelosti:

1.Obustavlja se nastava u osnovnim, srednjim i visokoškolskim obrazovnim ustanovama na području Hercegovačko-neretvanske županije/kantona, u trajanju od najmanje 15 dana, računajući od dana donošenja ove naredbe. Rok: Odmah.

2. Obustavlja se rad dječjih vrtića na području Hercegovačko-neretvanske županije/kantona, u trajanju od najmanje 15 dana, računajući od dana donošenja ove naredbe. Rok: Odmah.

3. Obustavlja se održavanje svih kulturnih i športskih događaja, kao i treninga na području Hercegovačko-neretvanske županije/kantona, u trajanju od najmanje 15 dana, računajući od dana donošenja ove naredbe. Rok: Odmah.

4. Preporučuje se pučanstvu u Hercegovačko-neretvanskoj županiji/kantonu, kao i stranim državljanima u Hercegovačko-neretvanskoj županiji/kantonu da se u cilju zaštite osobnog zdravlja i zaštite javnog zdravlja pučanstva, striktno pridržavaju svih preporuka Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, odnosno Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ/K, kao i Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i Zavoda za javno zdravstvo HNŽ/K.

5. Svim učenicima u osnovnim i srednjim školama, kao i studentima na visokoškolskim obrazovnim ustanovama na području Hercegovačko-neretvanske županije/kantona, nastavnom osoblju preporučuje se da izbjegavaju bespotrebno kretanje po kafićima, restoranima, sportskim objektima, te drugim mjestima javnog okupljanja. Za provedbu ove preporuke odgovorni su roditelji odnosno zakonski zastupnici malodobnih učenika, a za punoljetne osobe: učenike i studente, kao i nastavno osoblje navedena je osobna odgovornost. Rok: kontinuiran do daljnjeg.

6. Svom pučanstvu u Hercegovačko-neretvanskoj županiji-kantonu, kao i stranim državljanima koji trenutno borave u Hercegovačko-neretvanskoj županiji/kantonu preporuča se da Bosna i Hercegovina Federacija Bosne i Hercegovine izbjegavaju bespotrebno kretanje po kafićima, restoranima, sportskim objektima, te drugim mjestima javnog okupljanja. Rok: kontinuiran do daljnjeg.

7. Nalaže se menadžmentima zdravstvenih ustanova, bez obzira na oblik vlasništva, kao i nositeljima privatnih praksi u Hercegovačko-neretvanskoj županiji/kantonu da zdravstvenim djelatnicima i zdravstvenim suradnicima ne odobravaju putovanje u inozemstvo po bilo kom temelju. Rok: kontinuiran do daljnjeg.

8. Nalaže se svim zdravstvenim djelatnicima i zdravstvenim suradnicima u Hercegovačkoneretvanskoj županiji/kantonu da u uvjetima promijenjene epidemiološke situacije, odnosno u uvjetima kada je SZO proglasila pandemiju novog koronavirusa (COVID-19) ne napuštaju Hercegovačko-neretvansku županiju/kanton ni po kom temelju. Rok: kontinuiran do daljnjeg.

9. Preporučujemo svim državljanima Federacije BiH na području Hercegovačko-neretvanske županije/kantona koji žive ili rade u zemljama pogođenim novim koronavirusom (COVID-19) da ne dolaze u Hercegovačko-neretvansku županiju/kanton, zbog povećanja rizika od unošenja novog koronavirusa (COVID-19), a što bi dodatno moglo rezultirati pogoršanjem epidemiološke situacije u Hercegovačko-neretvanskoj županiji/kantonu. Rok: kontinuiran do daljnjeg.

10. Preporuča se svom pučanstvu Hercegovačko-neretvanske županije/kantona ne putovati izvan BiH, a nikako u zemlje pogođene novim koronavirusom.

11. Svim osobama kojima je izrečena mjera radi sprječavanja širenja novog koronavirusa (COVID-19) sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti („Službene novine FBiH“ broj: 29/05), od strane nadležnih sanitarnih inspektora, nalaže se striktno pridržavanje mjera u predviđenom trajanju pod prijetnjom prekršajne i kaznene odgovornosti. Zdravstvenim djelatnicima koji vode evidencije o javljanju osoba pod zdravstvenim nadzorom nalaže se prijavljivanje osoba koje se ne pridržavaju naloženih mjera, nadležnom sanitarnom inspektoru radi propisivanja odgovarajućih sankcija. Rok: kontinuirano do daljnjeg.

12. Nalaže se svim uposlenim u zdravstvenim ustanovama strogo pridržavanje procedura utvrđenih Kriznim planom pripravnosti i odgovora na pojavu novog koronavirusa (COVID19) u Hercegovačko-neretvanskoj županiji/kantonu i kriznih planova svojih zdravstvenih ustanova te se pacijenti ne smiju slati na Kliniku za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar bez epidemiološke ankete ili rješenja sanitarnog inspektora kao i bez prethodne telefonske najave dežurnom infektologu.

13. Ova Naredba stupa na snagu danom donošenja.

Prethodni članakOtkazana Premijer liga BiH
Naredni članakNevesinje dostojanstveno ispratilo komandanta Gušića (foto)