Napadi na bolnicu Al Šifa u Gazi; Netanjahu: Pobjeda nema alternativu

Trideset sedmi dan sukoba Izraela i Hamasa. Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da je usljed zastrašujućih, ponovljenih izraelskih napada na bolnicu Al Šifa u Pojasu Gaze, izgubljen svaki kontakt sa tom zdravstvenom ustanovom. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu poručio je da pobjeda u Gazi nema alternativu. Izraelski avioni izveli napade na ciljeve u Siriji. Muslimanske zemlje traže hitan prekid vojnih operacija u Pojasu Gaze.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je na platformi Iks da je usljed zastrašujućih, ponovljenih izraelskih napada na bolnicu Al Šifa u Pojasu Gaze, izgubljen svaki kontakt sa tom zdravstvenom ustanovom.

U najnovijim izveštajima sa poprišta sukoba u Pojasu Gaze, navedemo je da je bolnica opkoljena izraelskim tenkovima, kao i da su neki od onih koji su pokušali da pobegnu bili izloženi izraelskoj vatri u kojoj su ranjeni ili ubijeni.

– SZO izražava ozbiljnu zabrinutost za bezbednost zdravstvenih radnika, stotine bolesnih i povređenih pacijenata, uključujući bebe na aparatima za održavanje života i raseljene osobe koje su našle sklonište u bolnici – navodi SZO.

Ponovila je poziv na hitan humanitarni prekid vatre u Gazi kao jedini način da se spasu životi i smanji užasan nivo patnje.

SZO poziva i na kontinuiranu, urednu, nesmetanu i bezbednu medicinsku evakuaciju kritično povređenih i bolesnih pacijenata i poručuje da svi taoci moraju dobiti odgovarajuću medicinsku negu i biti bezuslovno pušteni na slobodu.

Osoblje zaposleno u ovoj bolnici, najvećoj u Gazi, saopštilo je da su pacijenti i izbjeglice zarobljeni u užasnim uslovima dok u obližnjim ulicama bjesne teške borbe, a hirurg bolnice Al Šifa rekao je za Bi-Bi-Si da je bolnica ostala bez vode, hrane i struje.

Izrael je saopštio da se sukobio sa Hamasom u blizini bolnice, ali da nije otvarana vatra na bolničku zgradu.

Nakon što su ljekari bolnice Al Šifa saopštili da su dve bebe preminule, a da je 37 u životnoj opasnosti, izraelske snage su obećale da će pomoći da se bebe danas evakuišu u “sigurniju bolnicu”.

Bi-Bi-Siju su poslate slike najmanje 20 novorođenih beba koje se nalaze na odeljenju hirurgije u Al Šifi, uz upozorenje ljekara da su novorođenčad životno ugrošena s obzirom da je jedinica neonatalne intenzivne nege prestala da radi zbog nedostatka struje.

Smatra se da su hiljade ljudi potražile utočište u bolnici Al Šifa, koja je već dva dana u centru žestokih borbi, a hirurg Marvan Abu Sada rekao je za Bi-Bi-Si da zvuci pucnjave i bombardovanja svake sekunde odzvaju Al Šifom, kao i da su pokušaji da se sahrane stradali osujećeni zbog borbi oko kompleksa.

Izraelske odbrambene snage više puta su optužile Hamas da deluje iz tunela ispod bolnice, što Hamas poriče.

Rijad: Muslimanske zemlje traže hitan prekid vojnih operacija u Pojasu Gaze

Sa vanrednog zajedničkog islamsko-arapskog samita u saudijskoj prestonici Rijadu, upućen je hitan zahtev da se obustave sve vojne operacije u Pojasu Gaze, a opravdanje Izraela da je prinuđen na samoodbranu je odbačeno.

Učesnici ovog samita pozvali su u završnom saopštenju Međunarodni krivični sud da istraži “ratne zločine i zločine protiv čovečnosti koje čini Izrael” na palestinskoj teritoriji.

Saudijska Arabija je pokušala da izvrši pritisak na Sjedinjene Države i Izrael da budu obustavljena neprijateljstava u Pojasu Gaze, a prestolonaslednik Mohamed bin Salman, de fakto i vladar saudijskog kraljevstva, okupio je Arape i muslimanske vođe kako bi se taj pritisak osnažio.

 Izraelski avioni izveli napade na ciljeve u Siriji

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su vojni avioni izveli napade na “terorističku infrastrukturu u Siriji”, kao odgovor na rakete ispaljene u subotu iz Sirije prema Golanskoj visoravni.

Nije navedeno koje lokacije su bile na meti napada, prenosi Tajms of Israel.

Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 37. dan. Premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je da pobjeda izraelske vojske u Gazi nema alternativu.

– Nema alternative pobijedi. Porazićemo Hamas i vratiti naše zarobljenike – poručio je Netanjahu.

Oružano krilo Hamasa saopštilo je da su u potpunosti ili djelimično uništili više od 160 izraelskih vojnih meta u Gazi, među kojima je više od 25 vozila u poslednjih 48 sati.

Vođa Hezbolaha Hasan Nasralah rekao je da oružano krilo te organizacije koristi nove tipove naoružanja i da su pogodili nove mete u Izraelu.

Poručio je da će front sa Izraelom ostati aktivan.

Prethodni članakSKANDAL Delegacija Crvene zvezde pretučena u Zadru
Naredni članakRadovi na putu Konjic-Jablanica: Saobraćaj se odvija naizmjenično