Naoružani napadači oteli stotine djece iz škole

Nigerijska vojska locirala je i razmijenila vatru s naoružanom grupom koja je otela stotine srednjoškolskih učenika u sjeverozapadnoj državi Katsina, objavilo je u subotu predsjedništvo.

Naoružani kalašnjikovima napadači su upali u srednju školu u okrugu Kankara u petak, objavili su policija i lokalne vlasti.

Roditelji i školski zaposlenik kazali su agenciji Reuters da su sa sobom odveli polovinu od 800 učenika.  Nekih 200 učenika koji su uspjeli pobjeći, a smatrali su se nestalima, uspjelo se vratiti kućama, piše BBC.  

Nigerijski predsjednik Muhamadu Buhari u priopćenju je rekao da je vojska locirala otmičare u šumi i s njima razmijenila vatru. Policija i vojska još nastoje utvrditi koliko je učenika oteto, a policija je najavila pojačanje kako bi pokušala osloboditi taoce.

Država Katsina je poprište nasilja jer u njoj djeluju naoružane bandi – što je termin kojim lokalno stanovništvo naziva grupe koje otimaju ljude radi otkupnine.

Napadi islamističkih militanata česti su u sjeveroistočnom dijelu zemlje.

Otmica učenika iz škole u Kankari zadnja je u nizu takvih napada na nemirnom sjeveru Nigerije.

Najtragičniji takav napad zbio se u aprilu 2014., kada je džihadistička skupina Boko Haram otela 276 djevojčica iz škole u Čiboku u sjeveroistočnoj državi Borno. Oko stotinu djevojčica još se vodi kao nestale.