Namirnice uz koje vam neće nedostajati energije

Stalno ste umorni? To je nešto s čim se suočava većina ljudi, a to je posljedica modernog i užurbanog načina života. Balansiranje između posla, obaveza kod kuće, izdvajanja vremena za prijatelje i spavanja često djeluje gotovo nemoguće.

I tako, napokon se uveče “dočepate” kreveta, jedva držeći oči otvorene od umora, a onda ujutru ne možete da ustanete? Ako spavate dovoljno, a svejedno ste umorni, postoje namirnice koje možete da uvedete u ishranu kako biste povećali nivo energije i imali više snage za sve.

Banane i puter od badema

Banane i puter od badema su sjajna kombinacija složenih ugljenih hidrata i proteina.

Kombinacija  voćnih šećera, magnezijuma, aminokiselina koje se nalaze u banani, zajedno sa vitaminom B, zdravim mastima i proteinom u puteru od badema daće vam energiju da lako ustanete iz kreveta i funkcionišete.

Slatki krompir

Složeni ugljeni hidrati poput ovih oslobađaju glukozu u sistem postepeno, za razliku od prerađenih ugljenih hidrata koji naglo povećavaju nivo energije.

Slatki krompir je bogat hranljivim vlaknima koja ne samo što povećavaju nivo energije, već pomažu i u mršavljenju jer vas duže drže sitim.

Zeleni čaj

Jedan od ključnih dobrih efekata zelenog čaja je povećanje energije i ubrzanje metabolizma.

Studija sprovedena u Americi je pokazala da ekstrakt zelenog čaja ubrzava metabolizam za četiri odsto u periodu od 24 sata. Tri šoljice ovog čaja dnevno mogu da pomognu u sagorijevanju dodatnih 70 kalorija.

Jaja

Ova proteinska namirnica je sjajan izvor energije, sadrži sve važne aminokiseline koje su tijelu potrebne za normalno funkcionisanje i proizvodnju energije.

Tijamin koji jaja sadrže pretvara ugljene hidrate u energiju koju naše tijelo može da koristi, dok vitamin B5 pomaže tijelu da oslobodi energiju iz hrane kako bi tijelo moglo da je koristi.

Med

Kažu da su sportisti u antičkoj Grčkoj koristili med kao prirodni izvor energije. Bogat je ugljenim hidratima koji su primarno gorivo koje tijelo koristi za energiju.

Ova namirnica pomaže u održavanju nivoa glikogena (glukoza iz koje mišići crpe energiju), čime se sprečava zamor mišića.

Pečurke

Pečurke su bogate gvožđem koje pomaže u borbi protiv umora i letargije, ali i u proizvodnji i kretanju kiseonika kroz tijelo.

Konzumirajte ih da biste unijeli vitamin D i B12, koji će zauzvrat povećati proizvodnju energije u ćelijama.

Spanać

Ovo povrće je veoma bogato gvožđem, magnezijumom i kalijumom.

Magnezijum inače ima veoma važnu ulogu u proizvodnji energije u ćelijama, a ima i opuštajuća svojstva, koja utiču na trajanje i kvalitet spavanja.

Prethodni članakNele Karajlić predstavio svoj novi roman “Solunska 28”
Naredni članakNajbolji načini da zaustavite svrab poslije ujeda komarca