NAJVEĆI FAVORIT ZA AMFILOHIJEVOG NASLJEDNIKA: Porfirije podržao Joanikija, Irinej bački bio protiv

Vladika budimljansko-nikšićki Joanikije najveći je favorit za budućeg mitropolita crnogorsko-primorskog, nasljednika pokojnog mitropolita Amfilohija.

Mitropolit se bira glasanjem vladika na Saboru SPC, ali, izvor iz vrha crkve navodi, da je patrijarh u više navrata pred vladikama govorio da bi upravo vladika Joanikije bio dobar izbor za upražnjeno mjesto u pomenutoj mitropoliji. Do koje mjere se patrijarh zalagao za Jaonikija, možda najbolje svjedoči informacija da je prvi put ušao u sukob sa vladikom bačkim Irinejom oko ovog imenovanja.

Aleksandar Vučić, Porfirije
FOTO: TANJUG

Lobiranja

– Patrijarh smatra da bi vladika Joanikije bio najbolji izbor za novog mitropolita crnogorsko-primorskog, i to je u više navrata pomenuo vladikama tokom razgovora. Vladika Joanikije je trenutni administrator te mitropolije, a što je najvažnije, narod dole ga voli i poštuje. Vjerujem da će vladike glasati za Joanikija posle nesebične podrške koju mu je uputio patrijarh – kaže izvor i dodaje:

– S druge strane, vladika bački Irinej nije htio Joanikija na mjestu Amfilohijevog nasljednika i tu je došlo do razlike u mišljenju između njega i patrijarha. Na kraju, patrijarh je prelomio i odlučio se za vladiku Jaonikija, da bi kasnije i sam vladika Irinej spustio loptu i pružio mu podršku.

Pored Mitropolije crnogorsko-primorske, upražnjene su još neke eparhije, uključujući i onu u kojoj je službovao sam patrijarh Porfirije – Mitropolija zagrebačko-ljubljanska.

Aleksandar Vučić, Porfirije
FOTO: BUDUĆNOST SRBIJE

Upražnjena mjesta

– Patrijarh Porfirije je ponudio vladiki Ignatiju (braničevskom) da pređe u Mitropoliju zagrebačko-ljubljansku, želio je da on nastavi da je vodi, ali je vladika braničevski to odbio. Vladika Ignatije želi da ostane u svojoj eparhiji – dodaje izvor.

Na čelo valjevske eparhije, treće upražnjeno mjesto o kom treba da se razgovora na ovom okupljanju, mogao bi da dođe iguman manastira Kovilj Isihije ili iguman manastira Tumane Petar. Ipak, kako navodi izvor, blagu prednost ima iguman Isihije. Ukoliko ne bude izabran za vladiku valjevskog, iguman Petar bi mogao biti postavljen za vikarnog episkopa.

Aleksandar Vučić, Porfirije
FOTO: BUDUĆNOST SRBIJE

Ručak u Predsjedništvu

Vučić, patrijarh i vladike pričali o Kosovu i RS

l Vladike, njih ukupno 35, juče su zajedno sa patrijarhom bile na ručku kod predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na Andrićevom vencu. Sveštenstvo su ispred zgrade, u 13 sati, dočekali predsjednik Srbije i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

– Srećan sam što sam ugostio patrijarha Porfirija i čak 35 episkopa SPC, a razgovarali smo o ključnim pitanjima za srpski narod – rekao je Vučić nakon sastanka, precizirajući da je tema bila situacija na KiM, u Republici Srpskoj…

– Bili smo otvoreni, čini mi se da smo dobro razumeli jedni druge. Crkva ima stanovište da je važno jedinstvo države, naroda i crkve, nama je važno da imamo što bliže stavove i da možemo da ih delimo sa predstavnicima crkve, uz razumevanje činjenice da je crkva odvojena od države i da se poštuje princip sekularnosti – rekao je Vučić i dodao:

– Ukazao sam im na brojne opasnosti, na mnogo važnih sastanaka koje ćemo da imamo u narednom periodu, pre svega po pitanju Kosova i Metohije. Video sam da ih je iznenadila grčka reakcija.

 

kurir

Prethodni članakNIJE POTPISAN TEMELJNI UGOVOR SPC i CRNE GORE: Patrijarh Porfirije izrazio žaljenje i zabrinutost
Naredni članakPredsjednica Srpske sa liderima stranaka vladajuće koalicije