NAJSAVREMNIJA U EVROPI: OTVORENA NOVA ZGRADA KLINIKE ZA DJEČIJE BOLESTI SKB-a MOSTAR (FOTO)

U Mostaru je danas otvorena nova zgrade savremene Klinike za dječje bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Vrpcu su prerezali predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i ministar zdravstva Republike Hrvatske Vili Beroš.

Otvaranju je prisustvovao veliki broj zvanica među kojima delegacija predvođena predsjedavajućom Savjeta ministara Borjanom Krišto, predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara, federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac, premijerka Hercegovačko-neretvanskog kantona Marija Buhač, te predstavnici Saudijske Arabije od čijih kreditnih sredstava je urađena zgrada. Svečanosti je prisustvovao i mostarsko-duvanjski biskup Petar Palić.

Direktor SKB Mostar dr Ante Kvesić kazao je da je Dječja bolnica danas jedna od najsavremenije opremljenih klinika u ovom dijelu Evrope.

”Zgrada Pedijatrije iz 1964. godine s oko 2.000 kvadrata bila je neuslovna, te je bilo nemoguće rekonstruisati. Stoga se odlučilo na izgradnju nove zgrade koja je trebala riješiti pitanje smještaja i uslova liječenja djece u Hercegovini za idućih 50 godina.

Kvesić je u više je navrata naglasio kako HNK sada svojim najmlađim sugrađanima osigurava zdravstvenu zaštitu koja je na nivou najrazvijenijih zemalja Evrope. Zahvalivši Vladi HNK-a na punoj podršci i razumijevanju za ovaj i za niz drugih projekata koji su provedeni ili su u toku provedbe u kantonalnim bolnicama, ponovio je kako savremenoj zgradi mostarske pedijatrije trenutno nema ravne u Evropi.

Inače, Vlada HNK-a je, kroz dva kreditna zaduženja, za izgradnju Klinike za dječije bolesti osigurala 26,5 miliona KM, u cjelini preuzevši obavezu njihova povrata. Stara zgrada Pedijatrije, izgrađena davne 1964. godine, bila je najneuslovniji objekt u okviru kompleksa SKB-a Mostar. Za razliku od tamošnjih znatno manje od 2000, nova se zgrada sada prostire na otprilike 10.000 kvadratnih metara površine. Novo zdanje ima pet spratova na kojima će raditi 36 doktora sa kapacitetom od 200 mjesta za malene pacijente. Klinika je izgrađena prema najsavremenijim evropskih standardima.

”Vlada HNK-a je, kroz dva kreditna zaduženja, kod Saudijskog fonda i Razvojne banke FBiH, osigurala finansijska sredstva u iznosu od ukupno 45 miliona KM za izgradnju, obnovu i opremanje tri bolnice u HNK-a, u cjelini preuzevši kreditne obaveze na sebe. Osim SKB-a Mostar, tim su finansiranjem obuhvaćene i Kantonalna bolnica dr. Safeta Mujića i Opća bolnica Konjic, a za Kliniku za dječije bolesti od ukupne je sume izdvojeno 26,5 miliona KM. Možemo slobodno reći da je ovo naše kapitalno ulaganje. Ova je klinika od vitalnog značaja za sve naše stanovnike, ali i za pacijente susjednih kantona koji u zdravstvenoj zaštiti gravitiraju Mostaru i ponosni smo na doprinos koji smo, kao Vlada, pružili završetku ovog zaista strateškog projekta čijem dovršetku danas svjedočimo”, kazala je premijerka Buhač.

Izgradnju zgrade Klinike za dječje bolesti SKB Mostar na Bijelom brijegu u Mostaru izvodio je Konzorcij firmi ‘A3 d.o.o.’ Široki Brijeg i TT-kabeli d.o.o. Široki Brijeg. Glavni projekt uradio je projektni biro ‘Urbis 86’ d.o.o. Široki Brijeg, a reviziju dokumentacije obavio je biro ‘Čovjek i prostor’ d.o.o. Mostar. Nadzor nad izvođenjem radova i izgradnjom zgrade Klinike radio je projektni biro ‘Marben’ d.o.o. Čitluk.

Prethodni članakMoto mrazovi i mrazice stižu u Mostar
Naredni članak(VIDEO, FOTO) Stravični prizori krvavog pira u Pragu: Najmanje 11 mrtvih na Karlovom univerzitetu, 24 ranjeno, napadač nije imao pomagače