Na skupu “Sloboda” oko 18.000 građana

БАЊАЛУКА, 20. АПРИЛА /СРНА/ - Великом народном скупу под слоганом "Слобода", који је организовала Борачка организација Републике Српске /БОРС/ на Тргу Крајине у Бањалуци, према процјенама полиције, присуствује око 18 хиљада људи.

Velikom narodnom skupu pod sloganom “Sloboda”, koji je organizovala Boračka organizacija Republike Srpske /BORS/ na Trgu Krajine u Banjaluci, prema procjenama policije, prisustvuje oko 18 hiljada ljudi.

Građani koji su pristigli iz svih dijelova Republike Srpske došli su da izraze podršku borbi za očuvanje odluka koje donose institucije Republike Srpske.

Okupljeni na skupu nose zastave Republike Srpske, te zastavice na kojima piše “sloboda”, kao i transparente na kojima, između ostalog piše, “Grad Laktaši, Slatina voli Republiku Srpsku – Čuvajte nas”, “Grada Doboj Sloboda”. Jedan od učesnika skupa nosi transparent na kojem piše „Zašto da se stidim, došao sam samo da vas vidim. Dođi Mile iz Laktaša samo zbog boraca”.

Skupu prisustvuju srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjedavjući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija, predsjednik Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministri u Vladi Srpske, predsjednik Skupštine grada Banjaluka Mladen Ilić, predstavnici organizacije proisteklih iz odbrambeno- otadžbinskog rata, te direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.

Skup, koji se održava na Trgu Krajine, organizovan na inicijativu Boračke organizacije grada Prijedora iz koje je ocijenjeno da mirnim protestima i svim drugim političkim sredstvima i mehanizmima građanskog bunta treba zaustavi kolonijalnu politika prema Republici Srpskoj.

Njemački diplomata Kristijan Šmit 12. aprila rekao je da je “obustavio Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske koja se koristi za Funkcionisanje javne vlasti”. Riječ je o zakonu koji je Narodna skupština Republike Srpske usvojila 10. februara i koji je, u međuvremenu, stupio na snagu.

Prethodni članakBerbokova zahvalila Dodiku: Bilo bi dobro da ostanemo u kontaktu
Naredni članakЈolović: Otimanjem imovine prešli su “crvenu liniju”