Na sjeveru KiM mirno, na prelazima Јarinje i Brnjak nema zastoja

Na administrativnom prelazu Јarinje nema blokada, od jutros nema gužvi i zastoja, a putnički i teretni saobraj se odvijaju bez problema, javlja reporter RTS-a.

U sukobima je povrijeđeno nekoliko desetina ljudi.

Policija vozilima blokira prilaze zgradama opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić u koje su ušli novoimenovani predsjednici.

Gužve je bilo noćas zbog povratka građana sa Kosmeta koji su se vraćali sa skupa “Srbija nade” u Beogradu.

Uobičajena procedura odvija se i za teretni saobraćaj koji je juče bio u prekidu, jer pripadnici KPS nisu dozvoljavali kamionima prolaz iz, kako su rekli, bezbjednosnih razloga.

Nema blokada, saobraćaj se normalno odvija uz povremeno prisustvo KPS.

Identična situacija je i na prelazu Brnjak

Misija Kfora oštro je osudila jednostrane akte Prištine ističući da je koordinacija između svih aktera od suštinskog značaja.

Zemlje Kvinte pozvale su na momentalno povlačenje policije i deeskalaciju sukoba.

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević rekao je za RTS da se, po naredbi predsjednika Republike za podizanje borbene gotovosti, Vojska Srbije razmješta na pozicijama ka administrativnoj liniji.

Za danas je zakazana sjednica Nacionalnog savjeta za bezbjednost kojoj će prisustvovati i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Američki državni sekretar Entoni Blinken, ambasadori SAD u Beogradu i Prištini, komesar za proširenje Evropske unije, osudili su postupke prištinskih vlasti i pozvali da se one odmah zaustave.

Prethodni članakReakcije inostranih zvaničnika na nasilne akcije policije na Kosovu
Naredni članak“Tog jutra bio je usporen” Kostina majka iznijela nove detalje u vezi njegovog ponašanja i odrastanja