Na sceni zloupotreba Savjeta bezbjednosti UN i manipulacija međunarodnim pravom

Srpski član Predsjedništva Bih Željka Cvijanović rekla je da je procedura imenovanja visokog predstavnika jasno propisana Dejtonskim mirovnim sporazumom i da je na sceni velika zloupotreba Savjeta bezbjednosti UN i ogromna manipulacija međunarodnim pravom.

Cvijanovićeva je rekla da je apsolutna laž da UN nema ulogu u imenovanju visokog predstavnika kako to tvrdi američki predstavnik u Savjetu bezbjednosti, te istakla da izvrnuta teza neće biti prihvaćena jer ne odgovora onome što kaže Dejtonski mirovni sporazum.

– Oni se rukovode onim da kada milion puta izgovorite laž, da će to postati istina. Američki ambasador pri UN pretpostavljam da zna da je Dejtonski sporazum nastao u njegovoj zemlji i da u njemu piše ko su strane koje predlažu visokog predstavnika i da se on potvrđuje relevantnom rezolucijom u Savjetu bezbjednosti UN – pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je pravo strana koje je propisano Dejtonskim sporazumom uzurpirao Savjet za implementaciju mira /PIK/.

– Oni su predlagali imena, ali i tada su svi visoki predstavnici bili potvrđeni relevantnom rezolucijom u Savjetu bezbjednosti UN nakon čega se smatralo da su dobili potreban kapacitet i legalitet da bi mogli da djeluju kao visoki predstavnici”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Gradišci.

Kristijan Šmit, istakla je Cvijanovićeva, nije dobio takvu verifikaciju.

– Sama činjenica da se upućuje izvještaj nekog čovjeka koji nije dobio takvu verifikaciju u Savjetu bezbjednosti UN pokazuje dokle je sve to dovedeno – rekla je Cvjanovićeva.

Cvijanovićeva je poručila da se, stavljanjem međunarodnog ugovora u funkciju dnevnopolitičkih obračuna, od BiH pokušava napraviti država onakva kakva nije zamišljena Dejtonskim mirovnim sporazumom.

– Opšta manipulacija, opšta laž, opšta zloupotreba Savjeta bezbjednosti UN. Mi nismo nikada ni tvrdili da Savjet bezbjednosti imenuje nekoga, već smo tvrdili da strane predlažu visokog predstvanika, a verifikuje ga Svjet bezbjednosti UN, što i piše u Dejtonskom sporazumu – rekla je Cvijanovićeva.

Prethodni članakNikšić: Insistiranje na postizanju dogovora jedina opcija
Naredni članak