Na Mostarskom polumaratonu 1.200 trkača iz 51 zemlje svijeta

Hiljadu i dvjesto trkača iz 51 zemlje svijeta učestvovaće ovog vikenda na Mostarskom polumaratonu, centralnom događaju turističko-sportske manifestacije Mostar Run Weekend (MRW).

Predsjednik Organizacijskog odbora MRW-a Franjo Lovrić naglasio je kako za vikend očekuju 2.500 trkača na Mostarskom polumaratonu i Humanitarnoj trci građana.

– Rolla Mostarski polumaraton ove godine je dosegao limit od 1.200 registrovanih takmičara iz 51 zemlje svijeta, s tim da je više od 50 posto stranih učesnika koji dolaze van BiH. Kako smo cijelu manifestaciju posvetili ženama potrudili smo se da podignemo postotak učesnica na Mostarskom polumaratonu te ih je ove godine oko 30 posto. Raduje nas i povećanje broja Mostaraca. Kada smo krenuli u ovu priču imali smo oko 20 trkača iz Mostara, a danas imamo 25 posto trkača i trkačica iz Mostara, što govori o nekoj brojci od njih oko 250, što je stvarno jedan lijep pokazatelj – naglasio je Lovrić.

Dodao je kako je cijeli događaj obogaćen i edukativnim programom kroz Run konferenciju koja će biti održana u petak navečer, dok će u saradnji s Foto klubom Mostar prvi put biti organiziran Tečaj sportske fotografije.

Start trke Rolla Mostarski polumaraton je u subotu u 8.30 s mosta u naselju Vojno Potoci, a cilj je ispred Mepas Malla.

Nakon polumaratona, s početkom u 12 sati ispred Mepas Malla kreće Humanitarna trka na stazi dugoj četiri kilometra, a trči se za pomoć u opremanju dnevne sobe na Klinici za dječje bolesti SKB-a Mostar.

Lovrić kaže kako je za Humanitarnu trku nazvanu “Trčimo za osmjeh, trčimo za djecu” do sada registovano 1.230 trkača.

U sklopu manifestacije u subotu u večernjim satima planiran je i “Muzički maraton” u okviru kojeg će biti održana tri koncerta, dok će za sve učesnike MRW i njihovu pratnju istoga dana u 14 sati bit će organizovan i skok sa Starog mosta.

Zadovoljstvo organizacijom MRW-a izrazio je i mostarski gradonačelnik Mario Kordić koji je kazao kako slobodno može reći da Mostar postaje trkačka destinacija u ovom dijelu Evrope te obećao da će Grad Mostar i ubuduće podržavati ovakve manifestacije.

– Veselim se ovom događaju i nadam se da ću i ja istrčati barem jedan dio dionice i na taj način pokazati i moju ličnu i podršku Gradske uprave jednom ovakvom projektu – poručio je Kordić.

Cijeli događaj će pratiti veliki broj policijskih službenika, a za vrijeme trke bit će posebna regulacija saobraćaja te će neke od ulica biti potpuno ili djelomično zatvorene.

Iz Policijske stanice Mostar pozvali su stanovnike Mostara na strpljenje te da za vrijeme održavanja događaja što manje koriste motorna vozila.

Generalni pokrovitelj ovogodišnjeg Rolla Mostarskog polumaratona je domaća kompanija “Rolla” po kojoj on ove godine i nosi ime.

– Rolla Mostarski polumaraton je događaj koji spaja ljude te smo vidjeli da se naše vizije tu podudaraju. Svojim sponzorstvom ne podržavamo samo trku, nego podržavamo rad, jedinstvo i trud koji stoje iza tog događaja – poručila je predstavnica kompanije “Rolla” Amina Grcić.

Prethodni članakPredstavljeno idejno rješenje Doma zdravlja “Stari grad” Mostar
Naredni članakPETROVIĆ: SARADNJA ENERGETSKIH KOMPANIJA IZ REGIONA JE NAJVAŽNIJA PORUKA