Na listi rizičnih proizvoda najčešće igračke

Na tržištu BiH je ove godine pronađeno 46 modela nesigurnih proizvoda koji su predstavljali ozbiljan rizik za potrošače, a ono što najviše zabrinjava jeste činjenica da su mahom u pitanju artikli koje koriste mališani.

Iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH su precizirali da je riječ o 14 modela igračaka, te devet modela proizvoda za djecu.

Na spisku rizičnih našlo se i po sedam modela električne opreme, te proizvoda za sport i rekreaciju itd.

“Analizom rezultata proaktivnog i reaktivnog nadzora nad tržištem iz 2023. godine ustanovljeno je da najviše nesigurnih proizvoda sa ozbiljnim rizikom za potrošače vodi porijeklo iz Kine (78 odsto)”, naveli su iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH, te dodali da su na ovom spisku i Turska, Italija, Japan, Srbija i Etiopija.

Ovi rezultati, kako dodaju, potvrđuju trend iz prethodnih godina, pri čemu je, kako ističu, vidljivo da roba kineske proizvodnje čini značajan udio opasnih proizvoda. Kod proizvoda u proaktivnom i reaktivnom nadzoru identifikovani su brojni rizici, kao što su rizik od povreda (22), hemijski rizik (devet), rizik od gušenja (sedam), rizik od strujnog udara i požara (četiri), te rizik od požara i opekotina (tri).

Nadležne inspekcije entiteta i Brčko distrikta su, kako dodaju, u okviru proaktivnog nadzora, sprovele inspekcijski nadzor nad poslovnim subjektima, koji je obuhvatao administrativnu provjeru dokumentacije, vizuelnu provjeru i uzorkovanje proizvoda za laboratorijska ispitivanja, preduzimanje mjera za neusklađene proizvode itd.

“Tokom aktivnosti proaktivnog nadzora nad tržištem realizovano je 147 inspekcijskih kontrola, u okviru kojih je administrativno, vizuelno i laboratorijski kontrolisano 128 različitih modela proizvoda, od čega 67 modela (52 odsto) nije ispunjavalo propisane sigurnosne zahtjeve”, naveli su iz Agencije.

Kako dodaju, sa tržišta su povučena 2.102 komada nesigurnih proizvoda, od čega je uništeno 1.829, s tim što ovi rezultati nisu konačni.

Banjalučanka, majka dvoje djece, kaže da pri svakoj kupovini pazi šta će pazariti.

“Vjerujte, ponekad je i golim okom moguće shvatiti da je neka igračka opasna, odnosno da se dijelovi lako mogu otkinuti i dijete ih može progutati. Kako su takvi proizvodi uopšte završili na policama trgovina, to mene zanima”, priča za “Nezavisne novine” ova Banjalučanka.

S druge strane, u nacrtu izvještaja o radu Agencije za nadzor nad tržištem BiH za 2023. godinu istaknuto je da, u skladu sa Zakonom o nadzoru nad tržištem u BiH, sistem nadzora čine Agencija i inspekcijski i drugi organi uprave entiteta i Brčko distrikta.

“Oni, u skladu sa svojim nadležnostima, nadziru usklađenost neprehrambenih proizvoda stavljenih na tržište sa propisanim sigurnosnim zahtjevima”, ističe se u nacrtu. Nezavisne novine

Prethodni članakParlamentarna skupština BiH danas o izmjenama Izbornog zakona
Naredni članakBIHAMK: Oprez zbog učestalih odrona i magle na pojedinim dionicama