NA JAHORINI SE RAZBOLJELA I DJECA IZ BANJA LUKE: Ministarstvo naložilo povratak kućama

Učenici petog razreda OŠ “Branko Radičević” otputovali su 18. maja na Jahorinu u „Školu prirode“, međutim sinoć je oko desetak osnovaca dobilo stomačne tegobe.

Poznato je da đaci imaju virozu i da su pod stalnim nadzorom pedijatra.

Prema trenutnim informacijama, stanje nije alarmantno, jer djeca nemaju visoku temperaturu, danas se već dobro osjećaju. Sa njima je pedijatar koji konstantno prati njihovo zdravstveno stanje.

– Učenici sa nastavnim osobljem borave u hotelu “Nebojša”, ali su nam roditelji rekli da je trenutno dosta viroze prisutno, pa su se možda neka djeca i u Banjaluci zarazila – naveo je Siniša Rendić, direktor ove škole.

Podsjećamo, učenici petog razreda Osnovne škole “Petar Kočić” i “Branko Ćopić” iz Prijedora koji su ranije boravili na Jahorini u “Školi prirode”, imali su slične tegobe i 18 djece je završilo na infuziji.

Cilj programa “Škola u prirodi” je socijalizacija djece kao i podsticanje pravilnog psihofizičkog i socijalnog razvoja učenika, otklanjanje ili korigovanje negativnih činilaca razvoja djece.

 

”Nakon što je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske informisano da je 12 od 103 učenika, koji borave na Јahorini, imalo stomačne tegobe i temperaturu, naloženo je Osnovnoj školi “Branko Radičević” da se odmah prekine izvođenje škole u prirodi, te da se učenici vrate u Banjaluku”, navodi se u saopštenju.

– Obaviješteni smo da je 12 od 103 učenika Osnovne škole “Branko Radičević” Banjaluka, koji se u okviru škole u prirodi nalaze na Јahorini i smješteni u hotelu “Nebojša”, imalo stomačne tegobe i temperaturu. Prema informacijama koje smo dobili od rukovodstva škole, ovih 12 učenika je izolovano, medicinski zbrinuto i nalaze se pod stalnim nadzorom pedijatra – navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

S obzirom da je nedavno iste simtome imao određen broj učenika Osnovne škole “Petar Kočić” iz Prijedora, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske naložilo je danas svim osnovnim školama koje su u okviru organizacije škole u prirodi ili ekskurzije na Јahorini u narednom periodu dogovorile smještaj u hotelu “Nebojša”, da obustave dalju realizaciju radi brige za zdravlje i bezbjednost učenika.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske zatražilo je danas da Republička uprava za inspekcijske poslove u hotelu “Nebojša” obavi ponovo vanredni inspekcijski nadzor i pregleda uzorke hrane i radnih površina, te izvrši vanredni sanitarni pregled zaposlenih radnika kako bi se utvrdio uzrok obolijevanja učenika koji borave u ovom hotelu.

Podsjećaju, da je organizator ekskurzija i škola u prirodi rukovodstvo škole u saradnji sa savjetima roditelja i učenika, te da svaki roditelj potpisuje pisanu saglasnost za izvođenje ekskurzije i škole u prirodi.

Prethodni članakPRODUŽENA ODLUKA O PRIVREMENIM RJEŠENJIMA O KATEGORIZACIJI UGOSTITELJSKIH OBJEKATA ZA SMJEŠTAJ
Naredni članakNemanja Bilbija produžio ugovor sa Zrinjskim