MUZEJ ŽITOMISLIĆ: Otvaranje izložbe ”Vibrantna tišina prostora”

U muzeju Žitomislić 6. avgusta u 19 časova biće otvorena izložba pod nazivom ”Vibrantna tišina prostora” akademskog slikara Duška Bojanića iz Banja Luke.

Izložbu će otvoriti gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović  i gradonačelnik Mostara Mario Kordić, a na izložbi će govoriti i iguman Danilo Pavlović.

Muzej Manastira Žitomislić obnovljen je prije dvije godine i u sebi sadrži artefakte od 14. do 19. vijeka. Muzej djeluje kao fondacija koja u svom djelovanju objedinjuje vjerski ali i kulturni dijalog, te je ova izložba jedan od primjera upravo takvog spoja.  Takođe, bitno je naglasiti da je ovo prva u nizu izložbi u organizaciji ove ustanove.

Duško Bojanić rođen je 1985. godine u Banja Luci, akademiju likovnih umjetnosti završio je 2016. godine u klasi prof. Jelene Karišik.

Na postdiplomskim studijama počeo se baviti istraživanjem apstrahovanog avangardnog slikarstva koje sam zaokružio ciklusom „Buđenje“ i izložio javnosti 2017 godine.

U radovima koji će biti prikazani na izložbi „Vibrantna tišina prostora“ ponovo se vraća u svijet predmetnosti, s tim što sada naslikan predmet, poslije burne avanture više nije mogao da bude onaj isti – klasično slikani predmet. Iza njega sada stoji apstraktno razmišljanje.

Ciklus je nastajao u dužem vremenskom periodu i nije sasvim završen. Izloženi su radovi na platnu i papiru. Tematika je mrtva priroda, pejzaži, enterijeri i apstrahovani motivi. Trenutno je mrtva priroda nešto što je u središtu njegove pažnje i svi ovi motivi su naposljetku podređeni analiziranju prostora kojeg kontinuirano istražuje i razvija.

Povod za izlaganje izvan Banjaluke bio je da se radovi prezentuju javnosti u širem regionu, da se otvore potencijalne mogućnosti za nove likovne projekte i da se stečeno likovno znanje javnim istupom artikuliše i poveže sa posmatračima u ovom dijelu Mostara i Hercegovine.

Svojim slikarstvom on ne šalje poruke, njegovi radovi su oslobođeni svake namjere da korespondiraju sa dnevno-političkom aktuelnošću, njegovi radovi nadilaze partikularno i dotiču svakog posmatrača i iziskuju reakciju.

Trenutno se stilski najviše oslanja na kubistički pravac i jugoslovensko moderno slikarstvo između dva rata.

 

 

 

Prethodni članakBranislav Lečić objavio fotografije sa novom djevojkom
Naredni članakU požarima na Peleponezu izgorjelo dvadesetak kuća, čak pet sela evakuisano