Muzej Hercegovine: Otvorena izložba slika povodom 120 godina od rođenja Mirka Kujačića

U Galeriji Muzeja Hercegovine u Trebinju večeras je otvorena izložba slika “Mirko Kujačić – izložba povodom 120 godina od rođenja slikara”, a u okviru obilježavanja Dučićevih večeri poezije.

Na izložbi su predstavljene slike Mirka Kujačića /1901-1987/ iz fundusa Umjetničke galerije BiH iz Sarajeva, Galerije kraljice Katarine iz Mostara i Muzeja Hercegovine u Trebinju, kao i skice i grafike koje se čuvaju u Muzeju Hercegovine u okviru legata Mirka Kujačića, koji je 2005. godine poklonila slikareva posljednja supruga Marija Micika Kujačić.

IMG_20211029_203427.jpg (130 KB)

Izložbu je svečano otvorio gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, koji je istakao da Kujačićev bogati umjetnički opus i zbirka vrijednih slikarskih i grafičkih djela čiji je dio večeras izložen u Muzeju Hercegovine, kao i dugogodišnje bavljenje socijalnom umjetnošću, govori o društvenim kretanjima, odnosima i specifičnom društvenom kontekstu, posebno između dva svjetska rata u Jugoslaviji.

“Međutim, sa ove vremenske distance, Kujačićeva djela sa svojom snažnom društvenom komponentom ipak najbolje govore o opštoj snazi umjetnosti, jer nas njegove vrijedne slike i grafike spajaju u jednom vremenu u mjestu u kom evociramo uspomenu na slikara”, rekao je Ćurić.

Istoričar umjetnosti u Muzeju Hercegovine Tamara Rajković rekla je da je Kujačić veoma zanimljiva i autentična ličnost u srpskoj umjetnosti, te da je, kad se pojavio tridesetih godina prošlog vijeka, postao rodonačelnik socijalnog slikarstva.

IMG_20211029_201128.jpg (156 KB)

Direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grujić istakla je da je Mirko Kujačić bio jedna od najzanimljivijih ličnosti koja je potekla sa ovog podneblja i svestrana ličnost koja se nije ostvarila samo u slikarstvu nego i u glumi, vajarstvu…

“Što je karakteristika njegovog čitavog slikarskog i društvenog opusa i upravo to da jedan čovjek intelektualac ne može da spava kada su u pitanju društvene promjene i društveni događaji. Zbog toga, kao što su Dučićeve večeri i Dučićev dan u znaku i obilježavanju jedne izuzetne ličnosti kakav je Jovan Dučić,  Mirko Kujačić je neko, kako su ga drugi nazivali „plavim vitezom“ zbog upotrebe plave boje,  je uvijek bio na strani onih golorukih, koji su se borili za pravdu društvu, ali uopšte u umjetničkom svijetu”, rekla je Grujićeva.

Restaurator u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske Milica Kotur navela je da Kujačić nije bio jednostavan i običan čovjek, te istakla njegov doprinos u spasavanju kulturno-istorijskog nasljeđ,a kao što je Arslanagić most u Trebinju.

“Da nije njega danas ne bismo imali zaštićene mnoge spomenike u Hercegovini”, rekla je Koturova.

IMG_20211029_195512.jpg (208 KB)

Izložba je realizovana u okviru Dučićevih večeri poezije, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Gradske uprave Trebinja, a biće otvorena do 1. decembra.

 

Radio Trebinje

Prethodni članakVladika Grigorije: Ono što je pretrpio mitropolit Amfilohije mogao je samo misionar
Naredni članak“FAJZEROVA” VAKCINA ODOBRENA ZA DJECU