Mučibabić: Dešavanja u FBiH povodom proslave 9. januara su više od mržnje

Senator Republike Srpske Milimir Mučibabić izjavio je da je 9. januar presudan datum u savremenoj srpskoj istoriji, a da je ono što se desilo u Federaciji BiH povodom proslave Dana Republike više od mržnje.

– Živite u jednoj državi sa kojom dijelite suverenitet, a prema narodu koji je konstitutivan pokazujete tu vrstu neprijateljstva. Naprosto je zapanjajuće sa koliko mržnje se govori o tako značajnom, za nas presudnom datumu koji je istorijski verifikovan, nastao u miru, bez ijednog ispaljenog metka, racionalno i svjesno – istakao je Mučibabić.

On je naglasio da 9. januar nije slučajno izabran, već je to datum kada je nastala Republika Srpska u miru sa jasnom sviješću da srpski narod ne želi da ostane preglasan i mimo svoje matice u BiH koju su projektovali muslimani i Hrvati.

– I sada u kontinuitetu osporavati nekom rođendan je legitimacija neukosti, ali ta neukost ovom prilikom prelazi u patološko ili psihopatološko stanje koje se manifestuje kod Bošnjaka /muslimana/ bez obzira na njihovu intelektualnu ili neku drugu vrijednost – rekao je Mučibabić.

On je ukazao da Srbi iz svega što se desilo treba da izvuku pouku.

– A šta bi bila pouka? To je jedna empirijska činjenica koja obavezuje i upozorava – Srbi urazumite se, vodite računa o sebi, srpsko pitanje je otvoreno pitanje tokom cijelog 20. vijeka. Danas je to Republika Srpska, sutra je to Kosovo i Metohija, prekosutra Crna Gora. Dakle, nacija mora da razumije procese i da se pritisci koji se selektivno javljaju na tom srpskom prostoru moraju pretvoriti u racionalno promišljanje i priliku da kaže šta joj treba – istakao je Mučibabić.

On je poručio da Srbima treba nacionalna država, kulturna i duhovna povezanost, odnosno političko jedinstvo.

– A iz nje prirodno i sljedstveno tome će doći i srpska nacionalna država koja obuhvata prostor koji je etnički, geografski, kako god hoćete istorijski, srpski – naglasio je Mučibabić.

U Zenici je u utorak, 9. januara, uveče zapaljena zastava Republike Srpske, a grupa huligana uzvikivala je “Alahu ekber” i “Tekbir”. Prema snimcima koji su se pojavili na društvenim mrežama grupa huligana je nosila i ratne zastave takozvane Armije BiH.

Isto veče grupa građana protestvovala je ispred Crkve Svetog Vasilija Velikog u Konjicu zahtijevajući da bude skinuta srpska zastava koja je stavljena za pravoslavni Božić, a malobrojni Srbi u Konjicu rekli su za Srnu da su nakon ovog incidenta uplašeni i uznemireni.

U mostarskom naselju Bijelo Polje na Božić je kamenovana kuća srpske povratničke porodice Šantić.

Američki vojni avion-tanker nadlijetao je u ponedjeljak, 8. januara, uoči obilježavanja Dana Republike Srpske, područje u blizini Banjaluke.

Prethodni članakPožar na kući u Žitomislićima
Naredni članakBijeljina: U akciji “Šljunkara” i “Neon dva” uhapšeno osam lica; Zaplijenjeni droga i oružje