Mrkonjići proslavili Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog

I ove godine, praznik Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog Čudotvorca u svečevom rodnom selu Mrkonjići okupio je veliki broj vjernika.

Kolone ljudi pristizale su od ranih jutarnjih časova da bi se okupili oko Crkve Svetog Vasilija, smještene ispod starog stabla košćele, za koje se tvrdi da potiče iz doba svetitelja i da bi prisustvovali Svetoj arhijerejskoj liturgiji koju je predvodio episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije.

„Tajna isposnika je da ne idu u ispovjedaonicu da sebe spasu, već da se mole za cijeli svijet. Zamislite koliko se molio Sveti Vasilije za nas i kolika su njegova čuda. I koliko je uvijek uz nas, a kako smo blagosloveni da imamo priliku da mu se molimo da nam pomogne. Ujedno, mi svake nedjelje imamo priliku da se dotaknemo i samog Boga, kroz Sveto pričešće. Ima jedna divna molitva ‘Gospode Isuse Hriste, pomiluj me grešnog’. Tom molitvom pulsiralo je srce našeg svetitelja. Tako treba da se i mi molimo, ne samo na ovoj liturgiji nego da svaki dan do naredne liturgije u našim ustima bude molitva, pokajanje, milosrđe i da nikada ne zaboravimo da samo grijeh koji nije okajan, ostaje grijeh. Imamo blagoslov da se ispravljamo kroz Svetu tajnu pokajanja, imamo blagoslov da možemo prići majci Svetog Vasilija da se pomolimo i poklonimo, imamo priliku da se molimo našem Svetom Vasiliju pod Ostrogom i u našem srcu“, besjedio je vladika Dimitrije i dodao da je zanimljiva rečenica igumana manastira Ostrog oca Sergija da uvijek kada osjeti da nije dostojan da se pomoli Svetom Vasiliju, on ode kod njegove majke i zatraži pomoć.

53453.jpg (374 KB)

Jedan od najstarijih mještana sela Mrkonjići je Jovo Lučić.

„Sada Mrkonjići imaju sve, što nekada nije bilo, dobili su crkvu, konak i gradi se još, ali u selu nema naroda kao što je ranije bilo. Kada sam jutros išao prema Mrkonjićima i vidio ovu mladost i kolone ljudi, odmah mi se život produži”, rekao je Lučić.

U porti hrama, upriličeno je proglašenje pobjednika dječijeg književnog konkursa „Stazama Svetog Vasilija“, praznična priredba učenika Osnovne škole „Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški“ i humanitarni svetovasilijevski bazar veza.

Manifestacija „Dani Svetog Vasilija“ biće završena koncertom etno-grupe „Kalem“ u porti Sabornog hrama, od 20 časova. U slučaju loših vremenskih prilika, koncert će biti održan u Muzeju Hercegovine. Radiotrebinje

363333.jpg (496 KB)

Prethodni članakDonja Gradina – Dan sjećanja na žrtve genocida nad Srbima, Јevrejima i Romima u NDH
Naredni članakMandić: Donja Gradina – važna kao kultura sjećanja da se čuva i njeguje