Može li vođenje ljubavi da zameni trening?

Kada razmišljate o fizičkoj aktivnosti, trčanje, dizanje tegova ili čak plivanje mogu vam pasti na pamet. Ali šta je sa vođenjem ljubavi? Vjerovatno ste već čuli da i ovo može da bude odličan trening.

Ali da li ima istine u ovoj tvrdnji? Smatrati seks oblikom vježbanja je čisto pretjerivanje, ali činjenica je da je i dalje moguće sagorjeti određen broj kalorija.

Šta kažu istraživanja?

Nekoliko studija objavljenih posljednjih godina bavilo se potrošnjom kalorija tokom vođenja ljubavi. Jedna od tih studija, sa Univerziteta u Kvebeku, proučavala je 21 heteroseksualni par u ranim 20-ima.

Istraživači su pratili potrošnju energije tokom vježbanja i seksualnih aktivnosti. Posle seksualne aktivnosti, takođe se procjenjuje percepcija potrošnje energije, percepcija napora, umora i zadovoljstva. Takođe, svi učesnici su odradili 30-minutnu sesiju izdržljivosti na traci kako bi uporedili potrošnju kalorija.

Rezultati su pokazali da su muškarci u prosjeku sagorevali 101 kaloriju (4,2 kalorije u minuti) tokom 24-minutnog vođenja ljubavi. Žene su sagorjele 69 kalorija (3,1 kalorija u minuti). Srednji intenzitet bio je 6,0 METS kod muškaraca i 5,6 METS kod žena, što predstavlja umjereni intenzitet. Tokom 30-minutne sesije na pokretnoj traci umjerenog intenziteta, muškarci su sagorjeli 276 kalorija, a žene 213 kalorija.