MOSTARU PRIVREMNEO FINANSIRANJE: LANA PRLIĆ TRAŽILA DA O BUDŽETU ODLUČUJE NOVO GRADSKO VIJEĆE

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je večeras većinom glasova na sjednici Prijedlog zakona kojim se rješava pitanje finansiranja Grada Mostara za iduću godinu.

Zastupnica Lana Prlić je amandmanom zatražila da za Mostar bude donesena odluka o privremenom finansiranju, a da budžet za 2021. izglasa novi saziv Gradskog vijeća po konstituisanju budući da su u tom gradu, nakon više godina, nedavno održani lokalni izbori. Amandman zastupnice Prlić odobren je većinom glasova, pa je postao sastavni dio akta čiji je puni službeni naziv Prijedlog zakona o dopuni Zakona o budžetima FBiH.

”Na sjednici PD Parlamenta FBiH usvojen je amandman koji sam predložila i kojim se odobrava privremeno finansiranje Grada Mostara, ali ne i da ponovno Parlament FBiH donosi budžet kojim će upravljati dva čovjeka, pored izabranog Gradskog vijeća.
Očekujem da će i na sutrašnjoj sjednici Doma naroda ovaj amandman dobiti potrebnu većinu.
Nakon godina napokon će se donošenje budžeta Grada Mostara vratit u Mostar, u Gradsko vijeće, i time moj Mostar prestati biti grad slučaj. Hvala kolegama iz drugih stranaka na podršci”, napisala je Prlič na svom Fb profilu.

Prije Prijedloga ovog zakona, zastupnici su odobrili Prijedlog budžeta FBiH za narednu godinu, kao i Prijedlog pratećeg zakona o izvršavanju tog budžeta.

Nakon ovih odluka, prekinuto je današnje dugotrajno zasjedanje Predstavničkog doma. Termin nastavka rada prema preostalim tačkama dnevnog reda bit će poznat naknadno.