MOSTARSKI VASKRŠNJI TURNIR: TAKMIČILO SE VIŠE OD 200 DJECE

Najmlađi Hercegovci svake godine u prvim danima mjeseca aprila željno dočekuju već sada tradicionalni vaskršnji turnir koji treću godinu zaredom organizuje Srpski omladinski klub ”Božuri” iz Mostara.

Ova manifestacija više je od običnog turnira, jer osim što okuplja djecu na sportskim terenima, promoviše druženje, multietničnost, upoznavanje i zbližavanje najmlađih svih vjera i nacija.

Iako su prije tri godine krenuli sa oko 80 učesnika, uglavnom pravoslavne vjeroispovijesti, juče je na turniru učešće uzelo preko 200 djece svih vjera i nacija iz skoro svih hercegovačkih gradova.

Sara Mandić, predsjednica SOK ”Božuri” podsjeća da je ovo udruženje kao svoju prvu akciju na početku rada imao organizaciju Vaskršnjeg turnira.

„Svoje postojanje smo obilježili i počeli sa Vaskršnjim turnirom i evo došli smo do treće godine organizacije na što smo izrazito ponosni. Djeca su i danas puna entuzijazma, a i mi koji ga organizujemo“, kaže Mandićeva i dodaje da su prve godine imali 80 djece, druge 130, a ove 200 djece.

Već ove godine nakon prijava jedva su nagurali raspored, te ako se od naredne godine poveća broj djece, turnir će se morati proširiti na više dana.

„Poenta turnira jeste da se djeca druže i upoznaju, ali i to da mi u našem Mostaru slavimo praznike na jednak način i da se i za naš Vaskrs organizuju neka dešavanja i druženja koja će okupiti našu djecu i djecu iz drugih zajednica da zajedno proslavimo naš praznik“, kaže Mandić.

Na turniru su učešće uzela djeca iz Mostara, Nevesinja, Stoca, Trebinja.

Uvijek se kreće sa najmanjima za koje su rezervisani poligoni i takmičenje na preprekama, kao i takmičenje u trci sa jajetom u kašici.

„To  bude najzanimljivije, jer imamo te male koji su 2018. godište i mlađi. Najmlađi učesnik nam je bio 2021. i uspio je da pređe poligon“, kaže Mandić.

Nakon poligona kreće se sa timskim sportovima, fudbal i košarka.

„Nastojimo da za svakog postoji nešto“, rekla je Mandić i zahvalila se brojnim školama sporta iz Mostara, Nevesinja i Trebinja koje se masovno uključe u turnir, kao i aktivistima SOK ”Božuri”.

SOK ”Božuri” organizuju tokom godine i brojne druge aktivnosti, turnire, takmičenja i humanitarne akcije.

Potpredsjednik SOK ”Božuri” Marko Bulajić naglašava da je ovaj cijeli turnir jedna lijepa poruka zajedništva.

„Ovo je što se nas lično tiče potvrda da radimo dobru stvar, jer progresivno napredujemo i širimo turnir, kako brojčano, tako i teritorijalno. Osnovna poruka je da sa djecom treba raditi i da ovakvih turnira i druženja treba više, jer vidite da je stalno odziv veći i to govori da treba ovakvih turnira što više“, kaže Bulajić.

On dodaje da je danas teško djecu odvojiti od telefona i sjedenja u kući, ali da se uz malo truda može i to postići.

Turnir je, posebno u poslijepodnevnim satima, bio izuzetno zanimljiv.

U kategoriji Basket 3×3 prvo mjesto osvojila je ekipa  ”Zahumlje” Trebinje, drugi su bili OKK ”Velež”, a treće mjesto osvojila je ekipa OŠ Bijelo Polje.

Kada je u pitanju fudbal u kategoriji 2012.i mlađi  prvo mjesto je osvojio Unisport Stolac, drugi su bili YOUNG BOŽURS, a treće mjesto uzela je ekipa ŠS ŠAMPION.

Svakako je najzanimljivije bilo u takmičenju fudbal- kategorija 2009, 2010. i 2011. godište. U ovoj kategoriji treće mjesto zauzela je ekipa Nevesinje, dok se drugim mjestom morala zadovoljiti ekipa  Futsal klub ”Akademac” koju su činila djeca iz Trebinja i Berkovića.

Borba za prvo mjesto završila nakon izvođenja penala, a pobjednički pehar otiša je u ruke Mostaraca, odnosno ekipe “West Coast” sastavljene od dječaka iz nekoliko mostarskih osnovnih škola.

Kasno poslijepodne spuštena je zastava na još jednom vaskršnjem turniru Božura.

 

Prethodni članakTRAGEDIJA Reprezentativac BiH Amon Rakić poginuo u saobraćajnoj nesreći
Naredni članakOduzeto 19.300 dozvola zbog alkohola i droge