Mostarski UABNOR najavio tužbe: “Strpljenju je isteklo vrijeme”

“Danas 14. oktobra 2023. godine navršava se 16 mjeseci od terorističkog čina izvršenog na Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine – Partizansko spomen groblje u Mostaru”, podsjetili su danas iz mostarskog UABNOR-a (Udruženje antifašista i boraca NOR-a ).

Oni naglašavaju da i dalje nema nikakvih pomaka u istrazi: “Svi nadležni organi za istragu i procesuiranje ovakvih nedjela kontinuirano, kao i ranijih 30 godina, za javnost imaju samo jednu rečenicu: Istraga je u toku. I ništa više. Bezbroj puta do sada smo se uvjerili da od tih i takvih istraga nema ništa i da načinom kako se upravlja ovakvim istragama počinioci neće biti privedeni pravdi nikada. Ovakva opstrukcija istrage i izbjegavanje procesuiranja počinioca ima samo jedan naziv – saučesništvo.”

“Rušenje Partizanskog spomen groblja i neprovođenje efikasne istrage, od samog početka je političko pitanje, kao što je političko pitanje neizvršavanje naloga da Grad Mostar sačini program upravljanja ovim kompleksom, što bi podrazumijevalo i njegovu zaštitu. Adresa za neizvršenje ovog naloga je Gradonačelnik, koji eksponent politike koja kreira atmosferu iz koje proizlaze akcije uništavanja i negiranja antifašističkog naslijeđa naroda BiH.

Da to jeste tako dovoljno je vidjeti kako se dodatno devastira ovaj Nacionalni spomenik BiH od izvođača radova na rekonstrukciji ulice iz koje se ulazi u Partizansko spomen groblje. Ulaz je skladište građevinskog materijala, tu se izvode neki pripremni radovi, ulaze kamioni, a vrhunac je da je tu postavljena i kabina WC-a za radnike. Simbolički ovim su sve rekli. Jedini ko je mogao dati dozvolu za ovakvo djelovanje na Partizanskom spomen groblju je Gradska uprava Mostara.

Opet adresa za ovo je prvi čovjek grada. Dokle, gospodine Gradonačelniče?

Nedavno smo najavili da će naša pažnja u narednom periodu biti usmjerena na razotkrivanje svih oblika neo fašističkog djelovanja i neo fašističke retorike nosilaca vlasti i analogno tome reagovanje svim zakonskim sredstvima protiv njih. Danas, nakon šesnaest mjeseci saučesništva u zločinu pozivamo građane Mostara, ali i cijele Bosne i Hercegovine, da zajedno dignemo glas protiv društva nejednakih šansi, društva podjela i konstantnog kreiranja mržnje i straha, dakle neo fašističkog društva u kojem je samo dobro kreatorima zla, u koje su uvalili Bosnu i Hercegovinu. Naš odgovor na ovo su tužbe. Strpljenju je isteklo vrijeme. Smrt fašizmu…, zaključili su u saopštenju

Prethodni članakProtest podrške narodu Palestine u Novom Sadu
Naredni članakDetalji nesreće u Banjaluci: Mladić (24) poginuo, troje povrijeđenih