Mostarski studenti na ulicama

Ukidanje online nastave, smanjenje školarina za 25 odsto, reorganizacija Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru i puna transparentnost školarina, zahtjev je s protestnog  skupa ispred zgrade Rektorata mostarskog Sveučilišta koji je održan danas popodne.

Naime, na mostarskom Rondou u protestnom okupljanju i šetnji okupilo se nekoliko stotina studenata mostarskog Sveučilišta. “Smanjite školarinu“, “Uhljebi“, “Dođoh, vidjeh, uplatih“, “Znamo šta možemo“… neke su od poruka mostarskih studenata koji su protestnom šetnjom blokirali saobraćaj na kružnom toku.

“Ovo nije političko okupljanje niti vezano za kampanju. Politike u ovom protestu nema. Politika postoji samo u Rektoratu i Studentskom zboru“, rekao je Marko Vračević, jedan od organizatora.

“Tražimo da s izjasni Rektorat da se počnu baviti pitanjima studenata. Tražimo smanjenje školarina za 25 odsto“, rekao je i dodao da to neće uticati na proračun Sveučilišta na čijim su računima višemilionski iznosi. Rekao je da neki semestri koštaju i preko 1000 KM. Hrkać je rekao da su na Pravnom fakultetu studentima za online nastavu javili u subotu dok su svi koji dolaze sa strane već platili stanarine.

“Javili su nam dva dana prije početka nastave. Taj čin je sramotan i ovo je početak naše borbe za studentska prava. Ovo će, nadam se, pokrenuti val promjena. Kolektivna šutnja jedan od je problema. Mislili su da će uvođenje online nastave biti prešućeno ali evo nije. Njima je očito bitna samo uplatnica“, rekao je Hrkać. Komentarišući odziv studenata rekao je da vremenske neprilike ne mogu biti nikakvo opravdanje za borbu.

Student Mladen Tomić rekao je da “njih zanimaju samo pare“ te je ispričao priču svoga prijatelja koji je prošle godine upisao Ekonomski fakultet i platio semestar 750 KM. Tokom prvog semestra odustao je od fakulteta, a kad je ove godine želio upisati studij kriminalistike rekli su mu da mora platiti 750 KM drugog semestra s Ekonomskog fakulteta, 100 KM za ispis te 750 KM za novi upis. Uoči protesta vladala je prepirka među studentima jer su studentska udruženja , koje su odbila podržati protest , tvrdila da iza njega stoji politika jer su organizatori protesta Vračević i Hrkać članovi Naše stranke, odnosno Hrvatske republikanske stranke.

Njih dvojica su političke motive negirali rekavši kako se samo bore za studentska prava. Studentski zbor rekao je kako neće podržati proteste  jer su politički motivisati te da su oni adresa na kojoj treba rješavati probleme te da ih  oni rješavaju. Sveučilište u Mostaru opravdalo je saopštenjem način na koji se izvodi nastava, a s terase zgrade Rektorata studente su snimale dvije kamere. Bljesak.info