MOSTARSKI SAJAM 16. APRILA OTVARA ANDREJ PLENKOVIĆ

MOSTAR- Direktor Mostarskog sajma privrede Dalfina Bošnjak izjavila je da će 25. sajam biti otvoren 16. aprila i da će trajati do 20. aprila, te da će na sajmu očekuje visoke delegacije iz Republike Srbije, Republike Hrvatske na čelu sa predsjednicima i premijerima.

Ona je istakla da će na sajmu biti prisutno 800 izlagača iz trideset zemalja svijeta, te da je Hrvatska zemlja partner.

”Osim individulanih izlagača, brojni izlagači su tu putem svojih zajedničkih štandova, odnosno štandova zemalja među kojima su Mađarska,  Srbija, Izrael, Turska, Italija, Asutrija”, kazala je Bošnjak.

On je istakla da je Mostarski sajam podigao ljestvicu, jer ima i konferencijski dio na kome će se naći  teme koje su važne za privredu BiH i cijelog svijeta. ”Mostarski sajam je prije dva mjeseca ispunio sve prostorne kapacitete. Naša manifestacija ima i takmičarski duh i izlagači imaju velike i lijepe štandove, te veliku podršku Sajma u organizacionom i marketinškom smislu”, dodala je Bošnjak ističući da Mostarski sajam nije najbolji samo u BiH već i široj regiji.

Ambasador Hrvatske u BiH Ivan Sabolić kazao je da je zemlja parter ovogodišnjeg sajma Hrvatska, te da bi Sajam trebao otvoriti premijer Hrvatske Andrej Plenković.

”Sajam predstavlja jednu od najznačajnijih privrednih manifestacija u ovom dijelu Evrope, ali on je mjesto susreta koje doprinosi saradnji unutar BiH, ali i širom regije”, naveo je Sabolić.

On je dodao da će se na sajmu predstaviti 42 firme iz Hrvatske, te da će se i ove godine predstaviti na zajedničkom štandu Hrvatske privredne komore na oko 400 metara kvadratnih.

”Hrvatska je važan strateški partner BiH i u političkom i privrednom smislu, dio su jedinstvenog ekonomskog prostora. BiH predstavlja značajnog trgovinskog partnera. Robna razmjena u 2023 je iznosila 4 milijarde eura i Hrvatska je jedan od glavnih partnera BiH, ali i obratno. Hrvatska je na prvom mjestu po uvozu u BiH, a četvrta po izvozu”, naveo je Sabolić.

On je naglasio da su ulaganja Hrvatske u BiH do kraja 2023. godine iznosila 1,4 4 milijarde eura što BiH svrstava na drugo mjesto u ukopnom ulaganju Hrvatske u svijetu, dok su ulaganja BiH u Hratsku iznosila 632 miliona eura.

”Sve ovo svjedoči o važnosti međudržavne saradnje”, kazao je ambasador naglašavajući da Hrvatska snažno i kontinuirano podstiče evropski put BiH.

Predsjednik Privredne komore FBiH Marko Šantić kazao je da Privredna komora na sajmu već osam godina organizuje konferencijski dio, te tako doprinosi kvalitetu sajma i njegovom međunarodnom ugledu. ”Ove godine ćemo imati konferenciju ”EU perspektive za BiH i iskustva Hrvatske” koju organizujemo zajedno sa Hrvatskom privrednom komorom”, kazao je Šantić.

O pratećim sadržajima sajma govorila je Mija Martina Barbarić kazavši  da će Mostarski sajam biti centar regije, te da će na sajmu biti održane brojne konferencije i poslovni susreti, kao i podsajamske manifestacije poput sajam turizma, sajma vina, sajam it tehnologija, zatim dva modna dana, kao i muzičko-zabavni program na kome će nastupiti lokalni muzičari, tu je sajmski kviz te brojni after partiji.

Organizatori su pozvali privrednike i građane da posjete sajam napominjući da cijene ulaznica ostaju iste, a to je 5 KM po osobi, te 2 KM za grupne posjete.

 

 

Prethodni članakJEZIVI DETALJI UBISTVA MALE DANKE: Udarili je autom, pa bacili na deponiju!
Naredni članakUDARILI JE AUTOM, PA UDAVILI: Danka bila živa kada su je udarili automobilom