Mostarski povratnici pobijedili Federaciju, trasiranje autoputa kroz Ortiješ je diskriminacija

Srpski  povratnici iz mostarskog naselja Ortiješ pobijedili su na sudu Federaciju BiH u postupku koji su pokrenuli radi diskriminacije u slučaju izgradnje autoputa kroz ovo mostarsko naselje.

Opštinski sud u Mostaru utvrdio je da Federacija BiH diskrimiše stanovnike u južnim dijelovima Mostara izgradnjom Koridora 5C kroz povratnička naselja.

U presudi Opštinskog suda Mostar navodi se da je Federacija diskriminisala povratnike kod donošenja Prostornog plana područja posebnog obilježja usvojenog na sjednici Predstavničkog dom Parlamenta FBiH 27.01. 2017 godine i Doma naroda PFBiH održanoj 09.02.2017. godine, kao i kod donošenja Odluke Vlade FBIH o utvrđivanju javnog interesa za eksprprijaciju iz decembra 2018. godine a koja se odnosi na poddionici Mostra jug-Tunel Kvanj.

U presudi se navodi da je diskriminacija urađena na način da su kod odlučivanja, nesrazmjerno javnom interesu povrijedili pravo na povratak raseljenih i izbjeglica u svoj dom što im je zagarantovano Ustavom FBiH koje podrazumjva pravo na ostanak nakon povratka u svoj prijeratni dom kao i pravo na imovinu.

-Zabranjuje se primjena navedenih odluka u odnosu na tužitelje u svim postupcima od pravnog značaja, navodi se u odlucu Opštinskog suda Mostar.

Borba dijela stanovništva južnih mostaskih naselja protiv odluke da se autoput traira preko obradivih površina traje od januara 2017. godne. Održano je niz sastanaka i protesta, a veliki dio stanovništva čija je zemlja obuhvaćena eksproprijacijom pristao je Autocestama FBiH prodati svoju zemlju jer nisu vidjeli drugog izlaza iz situacije koja im je nametnuta. Dio zemljišta nije oduzet i sada se postavlja pitanje na koji način će se Federacija postaviti prema ovom pitanju nakon presude Opštinskog suda Mostar.

 

 

 

 

Prethodni članakVišković: Bez obzira na probleme, 2021. je bila uspješna
Naredni članakU ponedeljak se ruši Ćirina zgrada